ZET-ovi kontrolori opet u uniformama?

ZET-ovi kontrolori opet u uniformama?

ZET-ov Ured karata i Služba ekonomsko-financijskih poslova od uprave tvrtke su zatražili da oni koji provjeravaju karte putnika u autobusima i tramvajima to rade isključivo u službenoj odjeći jer su kontrolori u odori »uredniji«, prenosi u utorak Večernji list.

U ZET-ovom Sindikatu vozača i prometnih radnika protive se takvom prijedlogu te traže da se o tome još razmisli i odluka donese tek nakon što se predstavnici kontrolora izjasne o ponovnom uvođenju uniformi.

Sindikatu još nije poznato hoće li uprava prihvatiti prijedlog o ukidanju civilne odjeće. No takav prijedlog ne podržavaju jer smatraju da ukidanje civilne odjeće »zbog načina rada« nikako nije isplativo.

»Oni koji nemaju karte izlaze iz autobusa ili tramvaja čim nas vide da u službenoj odjeći ulazimo u vozilo. Nema potrebe za povratak na staro jer, kad smo kontrolirali isključivo u odorama, manje se karata prodavalo«, izjavio je za Večernji Davor Šarić, povjerenik za ured i kontrolu karata ZET-ova Sindikata vozača i prometnih radnika.

Ukidanje kontrole u civilu, upozoravaju sindikalisti, za ZET je jednostavno neisplativo te se nadaju da odluka neće proći, dok iz donedavne podružnice Zagrebačkog holdinga poručuju kako još ništa nisu odlučili.

»Pravodobno ćemo o svemu obavijestiti korisnike«, kažu u ZET-u. Podsjećaju i na to da je važeća Odluka o prijevozu putnika u javnom prometu prema kojoj kontrolori karata, kojih je u tvrtki trenutačno oko 130, ne moraju nositi uniformu, ali »ovisno o radnim zadaćama i naputku poslodavca, dnevne zadatke mogu obavljati i u službenoj odjeći«. (ZG-m)