ZET obnavlja vozni park sa 65 novih autobusa

ZET obnavlja vozni park sa 65 novih autobusa

(Foto: Facebook, Grad Zagreb / snimka zaslona)

U ZET-ovom autobusnom pogonu u Podsusedu danas su predstavljeni novi niskopodni autobusi financirani iz EU programa „Konkurentnost i kohezija”. Riječ je o 45 od ukupno 65 autobusa koji će zamijeniti dotrajale autobuse javnog gradskog prijevoznika.

Na predstavljanju su bili zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, ministar mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i direktor Zagrebačkog električnog tramvaja d.o.o. Marko Bogdanović.

Ministar Butković je kazao kako je vrijednost projekta 161 milijun kuna, od čega je 85 % sufinancirano bespovratnim sredstvima iz EU fondova.

Riječ je o autobusima marke MAN i Iveco, a gradonačelnik Tomislav Tomašević je najavio kako do kraja godine stiže i 20 većih, zglobnih autobusa proizvođača Mercedes-Benz.

Tomašević je istaknuo kako je ZET-ov vozni park dosta zastario pa se vozila često kvare te da će ova nabavka omogućiti brži, kvalitetniji i pouzdaniji javni prijevoz, što je nužno kako bi smanjilo korištenje automobila. Dodao je kako je to trend u svim europskim metropolama.

Iako su novi autobusi štedljiviji i odlikuju se nižom emisijom štetnih plinova, najavio kako je ovo ujedno i »završetak priče o obnovi voznog parka na dizel«.

»Preostale su nam nove nabave i obnove voznog parka, ali na obnovljive izvore energije i tu ćemo u suradnji s Ministarstvom prometa vidjeti koja je će tehnologija biti najprikladnija za Grad Zagreb«, rekao je Tomašević. (ZG-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni