ZET: Nepotrebno nam se narušava ugled, sigurnost uspinjače nije bila upitna

ZET: Nepotrebno nam se narušava ugled, sigurnost uspinjače nije bila upitna

»Kako je ranije tvrdio i ZET, ali i nadležni inspektor, sigurnost putnika ni u kojem trenutku nije bila upitna. Svejedno, tijekom radova su učinjeni manji zahvati na postrojenju koji nisu u izravnoj vezi sa sigurnosnim aspektom«, naglašavaju iz ZET-a

Nakon medijskih napisa prema kojima je predsjednički par 18. veljače krenuo na inauguraciju u neispravnoj i po sigurnost putnika neispravnoj zagrebačkoj uspinjači, iz ZET-a su to jučer još jednom opovrgnuli. Sada kao adut imaju i nalaze ispitivanja koje na uispinjači provela nezavisna specijalizirana tvrtka.

Naime, Jutarnji list je prenio informaciju da je inspektor Ministarstva prometa, pomorstva i infrastrukture Đuro Ratković optužio voditelja uspinjače Borislava Jamnića da je zbog inauguiracije »ignorirao činjenicu da uspinjača nije posve sigurna«. Ratković je za list izjavio kako je mjesec dana prije toga bio u kontroli uspinjače i uočio »neke sitne nedostatke« te je zaposlenicima dao naputak da ih uklone. Navodno se prilikom povlačenja kočnice za slučaj opasnosti čuo udarac u strojarnici. Radnici su kasnije Ratkoviću rekli da su uklonili probleme, ali mu, prema njegovim tvrdnjama, više nisu dozvolili detaljnu provjeru.

U ZET-u pak navode da je ispravnost zagrebačke uspinjače potvrdio i izvanredni stručno-tehnički pregled ovlaštene nezavisne specijalizirane tvrtke, a nalaz tog pregleda je upućen resornom Ministarstvu. Ponovni izlazak inspektora na teren, što je također uobičajena praksa, trebao bi biti u petak, kada se očekuje i ponovni početak prometovanja uspinjače.

»Kako je ranije tvrdio i ZET, ali i nadležni inspektor, sigurnost putnika ni u kojem trenutku nije bila upitna. Svejedno, tijekom radova su učinjeni manji zahvati na postrojenju koji nisu u izravnoj vezi sa sigurnosnim aspektom«, naglašavaju iz ZET-a.

Smatraju da je u proteklim danima »bespotrebno narušen ugled najsigurnijeg, ali i najstarijeg sredstva organiziranog javnog prijevoza u Zagrebu, ZET-a, ali i našega grada općenito« te izražavaju žaljenje zbog nastale situacije, upućujući ispriku svim našim korisnicima i sugrađanima.

Budući da su uvjereni da nema prepreka za daljnji rad uspinjače izdat će obavijest o početku njezinog ponovnog puštanja u promet. (B. J.)