ZET nabavlja autobuse na tekući vodik

ZET nabavlja autobuse na tekući vodik

„Sada pripremamo dokumentaciju s partnerima, ZET-om i Inom za infrastrukturu, punionicu vodika. To je budućnost i u Europi, a Zagreb ide u korak s Europom”, istaknula je pročelnica Jozić

U zgradi Gradske uprave danas je predstavljen program tradicionalne manifestacije Europski tjedan mobilnosti te je potpisana povelja kojom je Grad Zagreb postao zlatni sudionik manifestacije. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom.

Kako je rečeno, Grad Zagreb se 19. godinu zaredom uključio u Europski tjedan mobilnosti, koji se održava 16. do 22. rujna. Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti „Mobilnost s nultim emisijama za sve“ („Zero-emission mobility for all“) odražava ambiciozan cilj ugljično-neutralnog kontinenta do 2050. godine, predstavljen u Europskom zelenom planu.

Koordinator programskih aktivnosti Europskog tjedna mobilnosti je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a u njegovom obilježavanju sudjeluju i ostali gradski uredi, službe, ustanove i brojne udruge.

Pročelnica Ureda Romana Galić je istaknula da je u sklopu manifestacije ove godine osmišljeno čak 60 aktivnosti te će se uz poštivanje epidemioloških mjera edukacija održati u više od 60 zagrebačkih dječjih vrtića. Edukacijama se nastoji utjecati na promjenu navika i usvajanje alternativnih načina kretanja. Galić je naglasila da će se veliki dio aktivnosti održati i u domovima za starije i nemoćne.

„Zagreb je među prvim gradovima koji je potpisao sporazum gradonačelnika vezano za klimatske promjene i napravljen je akcijski plan za održiv razvoj“, podsjetila je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. Dodala je da je Grad Zagreb dobio i europska sredstva za nabavu autobusa na tekući vodik.

„Sada pripremamo dokumentaciju s partnerima ZET-om i Inom za infrastrukturu, punionicu vodika. To je budućnost i u Europi, a Zagreb ide u korak s Europom”, istaknula je Jozić. Spomenula je da Grad radi i na implementaciji sustava javnih bicikla.

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević je istaknula da je temeljna poruka Europskog tjedna mobilnosti promjena ustaljenih navika kretanja građana i prihvaćanje ekološki prihvatljivih načina kretanja.

„Naša temeljna zadaća je osigurati infrastrukturu, poticati i ohrabrivati pozitivne promjene, a postizanje ambicioznih ciljeva koje sadrži ovogodišnja tema Europskog tjedna mobilnosti moguće je samo zajedničkim zalaganjem”, izjavila je Pavičić Vukičević. Naglasila je da postizanje održive mobilnosti jejedan od najvažnijih prioriteta Gradske uprave što je vidljivo iz niza ostvarenih projekata i rezultata.

 „Najbolja potvrda da smo na dobrom putu je da je Grad Zagreb jedan od gradova pobjednika Europskog tjedna mobilnosti. Nagradu Mobility Award smo primili 2012. godine u konkurenciji više od 2000 europskih gradova“, rekla je Pavičić Vukičević.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni