ZET nabavlja 29 novih autobusa financiranih iz EU fondova

ZET nabavlja 29 novih autobusa financiranih iz EU fondova

„Na margini sam razgovarao s ministrom Butkovićem o nabavi 60 niskopodnih tramvaja i tračničkoj vezi do naše Zračne luke dr. Franjo Tuđman i centra grada“, istaknuo je gradonačelnik Badnić.

U Gradskoj upravi u utorak je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. za nabavu 29 autobusa za potrebe Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET-a).

Ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, direktor Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petrić te direktorica ZET-a Ljuba Žgela. Ukupna vrijednost projekta je 55,8 milijuna kuna, a 85 posto troškova se sufinancira iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a 15 posto iz Proračuna Republike Hrvatske.

Direktor SAFU-a Tomislav Petrić je rekao kako su u Zagrebu vidljivi autobusi s oznakom strukturnih fondova. Naime, već je 2017. godine potpisan Ugovor i za gradski prijevoz u Zagrebu je nabavljeno 15 autobusa.

„Samo 12 posto ljudi koristi gradski prijevoz. Nadam se da će ovaj projekt nabave 29 autobusa koji vrijede 44 milijuna kuna, a vrijednost projekta je 55 milijuna kuna, doprinijeti da se što više građana vozi autobusom i da poraste kvaliteta života”, kazao je Petrić.

Direktorica Ljuba Žgela je rekla kako je nabava autobusa jedan lijep događaj za Zagrebački električni tramvaj.

„U dijelu postupaka koje smo ostvarili financiranih putem EU fondova, ovo je još jedan poticaj za što bolji i kvalitetniji prijevoz u Zagrebu. Autobusi će voziti samo na području grada”, rekla je Žgela i dodala kako ZET priprema još postupaka za financiranje tramvajskih i autobusnih linija u Zagrebu.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić istaknuo je kako se sinergijom može puno postići. Spomenuo je da se pripremaju i usuglašavaju projekti s predsjednikom Vlade te se očekuje da će se po tom pitanju održati zajednički sastanak Vlade i Gradske uprave.

„Na margini sam razgovarao s ministrom Butkovićem o nabavi 60 niskopodnih tramvaja i tračničkoj vezi do naše Zračne luke dr. Franjo Tuđman i centra grada. Hvala svima koji su sudjelovali i na ovom projektu. Pokušavamo gospodariti svakom kunom da bi ostalo za što manje dizanja cijena, a za što redovitije isporuke javnih usluga građanima“, istaknuo je gradonačelnik Badnić. Dodao je kako će svi biti zadovoljni ako se novim autobusima stimulira građane na korištenje javnog gradskog prijevoza.

Ministar prometa Oleg Butković je spomenuo kako je nabava autobusa za ZET hvalevrijedan projekt.

„Ministarstvo je pokrenulo program nabave autobusa za 9 hrvatskih gradova vrijedan 314 milijuna kuna i današnjim potpisivanjem program je završen. Radi se o 187 autobusa za gradski prijevoz, od toga je u Zagrebu 2017. godine nabavljeno 15 autobusa, a današnji potpisivanjem se nabavlja još 29 autobusa“, objasnio je Butković.

„To će sigurno stimulirati i olakšati našim građanima da koriste gradski prijevoz, a s druge strane smanjit će se gužve, pritisak na sam centar grada u Zagrebu i drugim gradovima Hrvatske“, istaknuo je ministar. Spomenuo je kako je do sada u prometu iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija ugovoreno 80 posto sredstava, a pridoda li se tome i Fond za financiranje prometnih projekata, danas je u prometnoj infrastrukturi pokrenut investicijski ciklus od oko 20 milijardi kuna.

„To je dobro za hrvatsko gospodarstvo. Razgovaramo i o drugim gradskim projektima u Zagrebu s s kojim imamo o dobru suradnju. Mislim da samo u sinergiji, dobroj suradnji, možemo povući sredstva iz EU fondova EU, povećati apsorpciju, pokrenuti investicijski ciklus, a to je cilj korištenja europskih sredstava i fondova“, poručio je ministar Butković.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni