ZET: Iracionalne mjere poput nošenja oružja nikad nismo razmatrali

ZET: Iracionalne mjere poput nošenja oružja nikad nismo razmatrali

Ideja je bila da se kontrolori u prvo vrijeme zaštite na način da ide netko od zaštitara uz njih, a naknadno, sukladno zakonu, da i oni polože za zaštitara i dobiju takve ovlasti

Kontrolori ZET-a žele se od agresivnih putnika braniti oružjem. Zbog brojnih napada, traže potporu zaštitara ili dozvolu da sami postanu zaštitari i nose oružje, javlja RTL.

„Ideja je da se kontrolori u prvo vrijeme zaštite na način da ide netko od zaštitara uz njih, a naknadno, sukladno zakonu, da i oni polože za zaštitara i dobiju takve ovlasti jer mi moramo učiniti sve da se ljudi zaštite”, obrazložio je ovu ideju Ante Jelić, predsjednik Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske.

Ipak, iz ZET-a su poručili da će kontrolore zaštiti, ali bez oružja.

„ZET je poduzeo sve u cilju zaštite kontrolora karata, ali u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske. Iracionalne mjere, kao što je nošenje oružja, ni u kojem trenutku nisu bile razmatrane kao model prevencije ili dodatne zaštite”, kazali su iz ZET-a.

Upravo zbog sigurnosti kontrolora i putnika, u novim tramvajima već postoji video-nadzor koji bi, uz pomoć policije, trebao biti dovoljan.

Kontrolori se u svom zahtjevu za oružanom zaštitom pozivaju na razne primjere premlaćivanja. Posljednji put je žena bez karte napala kontrolorku koja je završila s teškim ozljedama – slomljenom nogom i Šancovim ovratnikom. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni