Žene su obrazovanije, ali osjetno rjeđe na rukovodećim pozicijama

Žene su obrazovanije, ali osjetno rjeđe na rukovodećim pozicijama

„Istraživanja pokazuju da svaka peta žena je na visokom rukovodećem mjestu u smislu upravljanja kompanijom, a svega 33 žena odnosno 3 do 4 posto žena su čelne osobe korporacija, predsjednice Uprava. Istovremeno imamo razlike u primanjima“, istaknuo je ministar Marić.

Ivana Vranješ

U povodu Međunrodnog dana žena Zagrebačka burza i Hrvatska udruga poslodavaca u četvrtak su organizirali događanje pod nazivom „Zazvoni za ravnopravnost spolova“.

Riječ je o globalnoj incijativi koja se četvrtu godinu za redom održava u nekoliko država svijeta kako bi se skrenula pažnja na važnu ulogu poslovnog sektora u unaprjeđenju ravnopravnosti spolova, a u svrhu postizanja ciljeva održivog razvoja i podizanju svijesti o načelima osnaživanja žena. Kao jedna od 60-tak svjestskih burzi koje su se pridružile globalnoj inicijativi Zagrebačka burza označila je početak trgovanja simboličkim zvukom zvona, a događanju je prisustvovao i ministar financija Zdravko Marić.

„Ova inicijativa je jedan od načina da se ukaže na problematiku s kojom ne možemo biti zadovoljni, da se u današnje vrijeme uopće govori o nekoj razlici“, rekao je ministar Marić. Naglasio je su žene šro se tiče visokog obrazovanja i obrazovanije od muškaraca, duže žive, a istovremeno je njihova participacija niža u poslovnom svijetu, pogotovo na rukovodećim poslovima.

„Istraživanja pokazuju da svaka peta žena je na visokom rukovodećem mjestu u smislu upravljanja kompanijom, a svega 33 žena odnosno 3 do 4 posto žena su čelne osobe korporacija, predsjednice Uprava. Istovremeno imamo razlike u primanjima. Neka istraživanja pokazuju kako prosječna plaća žena u Europskoj uniji je 16 posto niža nego muškaraca. U tom pokazatelju Hrvatska bolje stoji, kod nas je ta razlika u primanjima 10-tak posto, ali u financijskom sektoru seže do 25 posto. Dakle dok god postoji ta razlika u primanjima ne možemo konstatirati da je stanje dobro“, istaknuo je ministar Marić. Naglasio je kako o ravnopravnosti spolova ne treba samo govoriti na današnji dan, nego i u drugim prigodama kako bi žene ako ne mogu biti ispred muškaraca bile na istoj razini s muškarcima.

U Ministarstvu financija radi najviše žena

Dodao je da i Vlada svojim sastavom šalje određenu poruku.“ Od svih sastava Vlade do sada mislim da imamo najveći broj kolegica, dvije potpredsjednice Vlade i četiri ministrice od 21 člana Vlade. Mislim da i moje muške kolege u Vladi moraju dizati svijest o ravnopravnosti spolova, a i poslodavci kao i Vlada moraju dizati tu svijest, konkretne akcije poduzimati i davati prostora ženama, jer se u nemalom broju slučaja pokazalo da su žene jedako dobre za upravljanjem poduzećem, za donošenjem ključnih odluka“, poručio je ministar Marić.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić je naglasio kako participiranje žena u Hrvatskoj u upravljačkim i menadžerskim funkcijama je ispod 20 posto. „Taj omjer bi trebao biti barem pola. Analize pokazuju da tvrtke u kojima je mješovita uprava su uspješnije i konkurentnije. To je jedna od mogućnosti rasta hrvatskih tvrtki i gospodarstva“, rekao je Majetić.

U povodu Međunarodnog dana žena poručio je da poslodavci trebaju svaki dan razgovarati o ravnopravnosti spolova, trebaju voditi računa da u tvrtkama žene ravnopravno participiraju i zbog poslovnih razloga te poslodavci trebaju uvijek zapošljavati najbolje bez obzira na spol.

„Pozivam žene da budu ambicioznije, agresivnije, da se bore za svoju poziciju, a i kroz Hrvatsku udrugu poslodavaca će se omogućiti najboljima da budu na najboljim mjestima“, poručio je Majetić.

Samo 15 % žena na rukovodećim pozicijama

Predsjednica uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić upozorila je da samo 15 posto žena je na rukovodećim pozicijama tvrtki koje se nalaze na Zagrebačkoj burzi i to treba promijeniti.

„Zagrebačka burza ima 23 zaposlenih, a 60 posto čine žene. Naše zaposlenice su zadovoljne što se tiče ravnopravnosti spolova, a nekakav ton kompanije određuje i to što je predsjednica uprave žena. Dakle, kod nas nema nikakvih razlika između muških i ženskih zaposlenika”, rekla je Gažić. Dodala je kako nije jednostavno biti žena u poslovnom sektoru, a pogotovo u financijskom sektoru s obzirom da u njemu 99 posto dominiraju muškarci.

„U 20 godina svoje karijere konstantno sjedim za stolom s muškarcima, ali moram reći i da su pažljivi, tako da je i lijepo raditi s njima“, istaknula je Gažić. No, smatra kako nije svagdje u poslovnom sektoru situacija zadovoljavajuća što se tiče ravnopravnosti žena, a niti Hrvatska tome posvećuje dovoljno pozornost. Stoga se i organiziraju ovakve globalne inicijative i svatko u svom djelokrugu rada malim koracima može pridonijeti da se situacija promijeni.

„Ako im se da prilika žene kao i muškarci mogu doprinijeti razvoju poduzeća. Na Zagrebačkoj burzi radim osam godina, a i prije sam radila u financijskoj industriji. Moja prijašnja iskustva su uglavnom pozitivna. Zahvalna sam svojim šefovima kojima je nije bio važan moj spol, nego kako kvalitetno radim svoj posao. Poslodavci moraju voditi računa o usklađenosti broja muškaraca i žena u svojim tvtkama, jer se tako stvara dobro okruženje za rad“, istaknula je Gažić.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni