Žene su i dalje diskriminirane i slabije plaćene od muškaraca

Žene su i dalje diskriminirane i slabije plaćene od muškaraca

Željka Antunović smatra kako se stvara predodžba da Hrvatska nema problema sa spolnom diskriminacijom jer imamo ženu predsjednicu, a imali smo i premijerku. „To je samo mazanje očiju, mlade žene su hendikepirane kada traže posao jer poslodavci pretpostavljaju da će žena zatrudnjeti“

Povodom Međunarodnog dana žena i općenito njihove loše pozicije na tržištu rada u utorak se, u Staroj gradskoj vijećnici sastalo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba.

Iako su se žene izborile za bolja prava u većini zemalja, one su i dalje izložene nejednakostima posebno po pitanju jednakih plaća za isti posao, smatra Margareta Mađerić, predsjednica Povjerenstva.

Da je to zaista točno potvrdila je i Nela Jurić, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo: „Prosječna neto plaća za žene u 2013. godini iznosila je 6362 kuna, a za muškarce 7416 kuna“.

U sklopu programa za poticanje malog i srednjeg poduzetništva samo 17 % od dodijeljenih kredita odobreno je ženama, dok za poticaje obrtničkim djelatnostima i nezaposlenim osobama s ciljem samozapošljavanja zauzimaju veći postotak od oko 50 %.

„U Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu nema razlike u plaćama između žena i muškaraca, problem je u privatnom sektoru“, istaknula je Mađarić koja dodaje da postoji inicijativa da se unutar Plavog ureda Razvojne agencije Zagreb otvori inkubator za žene.

„Mazanje očiju“

Željka Antunović smatra kako se stvara predodžba da Hrvatska nema problema sa spolnom diskriminacijom jer imamo ženu predsjednicu, a imali smo i premijerku. „To je samo mazanje očiju, mlade žene su hendikepirane kada traže posao jer poslodavci, iako prema zakonu ne smiju pitati planiraju li one dijete, pretpostavljaju da će žena zatrudnjeti te zbog toga jako često odabiru muškog kandidata“.

Problem je puno veći jer se žene nemaju kome obratiti u slučaju mobbinga, tada im prijeti otkaz, a ekonomske slobode trebaju biti preduvjet svih ostalih sloboda.

Članice povjerenstva su se složile kako smo odgajani u društvu u kojem muškarci vrijede više. Planiranje obitelji i djeteta treba postojati samo unutar privatnog života, a ne da se ono nameće ženama kao teret te ih tako sprječava u poslovnom razvoju i prilikama.

Ivona Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni