Žene s reumatskim bolestima se prije trudnoće trebaju savjetovati s liječnicima

Žene s reumatskim bolestima se prije trudnoće trebaju savjetovati s liječnicima

Prof. dr. Jadranka Morović-Vergles iz KB Dubrava naglašava kako je važno da upalne reumatske bolesti koje su kronične budu pod kontrolom i u stanju remisije kako bi žene mogle zanijeti i da bi se trudnoća mogla iznijeti do kraja

Ivana Vranješ

U prostorijama Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) u srijedu je po prvi put predstavljen multidisciplinarni pristup liječenju upalnih reumatskih bolesti kod žena u reproduktivnoj dobi.

Riječ je o projektu Desetljeće kostiju i zglobova 2010.-2020. Globalnog saveza za mišićno-koštano zdravlje i Hrvatskog reumatološkog društva HLZ-a. Ovim projektom želi se ukazati na važnost multidisciplinarnog pristupa liječenju žena u reproduktivnoj dobi koje boluju od upalnih reumatskih bolesti te na suradnju liječnika i medicinskog osoblja u brizi za pacijentice.

Multidisciplinarni tim čine liječnik obiteljske medicine, reumatolog, fizijatar i ginekolog, a cilj je da se uz adekvatno liječenje upalnih reumatskih bolesti pruži pacijenticama jasna informacija o važnosti planiranja trudnoće te redovitim kontrolama reumatologa i ginekologa.

“Projekt pod nazivom Liječenje upalnih reumatskih bolesti u žena reproduktivne dobi smo pokrenuli jer smo prepoznali da je izuzetno važno da trudnoća kod žena oboljelih od upalnih reumatskih bolesti bude planirana. Smatramo da i liječnici moraju imati proaktivan stav o započinjanju razgovora o potencijalnoj mogućoj trudnoći tih žena. Cijeli projekt će se odvijati u dva smjera. Jedan smjer je razgovor s bolesnicama preko udruga bolesnika i davanje ažuriranih pravih informacija, koje moraju biti u pisanom obliku. S druge strane, projekt se odvija i među liječnicima i to onima koji se najviše susreću vezano uz brigu o zdravlju tih bolesnica, prvenstveno reumatologa, liječnika obiteljske medicine, fizijatara, ginekologa i nerijetko dermatologa da bismo bolesnicama na njihove upite dali točne na dokazima utemeljene i istovjetne informacije. Jedino na taj način, s ispravnim i točnim informacijama smanjujemo brigu bolesnica“, pojasnila je prof. dr. Jadranka Morović-Vergles iz KB Dubrava.

Naglasila je kako je važno da upalne reumatske bolesti koje su kronične budu pod kontrolom i u stanju remisije kako bi žene mogle zanijeti i da bi se trudnoća mogla iznijeti do kraja.

Pomogla biološpka terapija

„Kroz to vrijeme treba uzimati lijekove jer se pokazalo da kada se prestanu uzimati dolazi do aktivacije bolesti tijekom trudnoće. To može imati loš ishod za majku i trudnoću. Tako da je liječenje potrebno, a kad nešto planiramo, možemo i prilagoditi lijekove trudnoći i uzimati one lijekove koji imaju prihvatljiv rizik za dijete, majku i za dobar ishod u trudnoći. Danas imamo lijekove za koje se zna da imaju dovoljno siguran profil i za primjenu u trudnoći i u razdoblju dojenja”, istaknula je doktorica Morović-Vergles. Spomenula je da ako se gleda mlađa populacije najčešća upalna reumatska bolest je reumatoidni artritis od kojeg u Hrvatskoj boluje 1 posto osoba, a nešto više od dvije trećine su žene koje nisu sve u reproduktivnoj dobi. Također, od spondiloartritisa obolijeva 1 posto populacije, sustavni eritemski lupus se rjeđe javlja, a jedna od češćih bolesti je Sjögrenov sindrom.

Jedna od pacijentica koja boluje od upalne reumatske bolesti je 36-godišnja Zagrepčanka Ivana Trpin. U desetom je trudnoće i na terapiji je. Liječnik joj je savjetovao biološku terapiju tijekom koje smije ostati trudna i bolest se za neko vrijeme smirila.

„Bolujem od Crohnove bolesti i spondiloartritisa. Crohnova bolest mi je dijagnosticirana 2002. godine, a spondiloartritis 2007. godine. U trudnoći sam na biološkoj terapiji i osjećam se dobro, bolest je pod kontrolom. Ranije, kad nisam bila na lijekovima bolest je toliko uznapredovala da sam se teško kretala i zglobovi su bili upaljeni. Nakon nekoliko mjeseci biološke terapije upale su se povukle”, rekla je za ZG-magazin Ivana Trpin. Dodala je kako trudnoća dobro napreduje i nada se pozitivnom ishodu.

„Za sve trudnice i one koje planiraju trudnoću, a oboljele su od upalnih reumatskih bolesti najbolje je da se savjetuju s liječnicima kojima mogu reći svoje strahove i primiti od njih valjane informacije o trudnoći u njihovoj bolesti“, poručila je buduća mama.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni