Žena sebi treba biti prva!

Žena sebi treba biti prva!

“Žene su mahom nalazile brojne razloge i tvrdile kako nemaju vremena se brinuti o svome zdravlju zbog obitelji. Smatram da su to samo izgovori jer žena sebi treba biti prva”

Piše: Matej Knežević
Fotografije: Suzana Arslani

U Novinarskom domu u utorak je održana tiskovna konferencija povodom Lila tjedna u organizaciji udruge i portala Nismo same. Prema riječima kolegice Ivane Kalogjere, a ujedno i idejne začetnice ovog projekta, ideja se rodila u frizerskom salonu, gdje je slušala ideje žena koje nisu godinama bile na ginekološkom pregledu, niti na pregledu grudi. Ističe kako je i sama preboljela rak dojke, te joj se tada u spomenutoj radnji, rodila ideja da pokrene akciju kojom bih osvijestila sve žene koliko je iznimno važno voditi brigu o svome zdravlju. Pritom Ivana nadodaje: “Žene su mahom nalazile brojne razloge i tvrdile kako nemaju vremena se brinuti o svome zdravlju zbog obitelji. Smatram da su to samo izgovori jer žena sebi treba biti prva”.

Na konferenciji je govorila i nacionalna koordinatorica Programa otkrivanja raka vrata maternice Dinka Nakić. Ona je naglasila kako žene starije dobi, a najviše koje su obavile porode se ne javljaju preglede, već dolaze u terminalnom stadiju. Iznijela je podatak kako mlađe žene ipak odlaze više kod ginekologa, prvenstveno radi kontracepcije, ali i trudnoće. Misli kako starije žene su uvjerenju da su ulaskom u menopauzu završile sa svojim spolnim životom.”Rak ne bira godine! On može nastati u starijoj dobi i upravo su to te žene koje ne odlaze na preglede”.

Nadovezala se na ranije spomenute riječi od Ivane Kalogjere, te je potvrdila kako se žene ne odazivaju jer smatraju da su zdrave, te zašto će im spomenuti pregled.  Koordinatorica Nakić smatra, kako izlika za nedostatak vremena ne znači, ne brigu za svoje zdravlje.

Na spomenute riječi, oglasila se i Višnja Matković, koja radi kao voditeljica Odjela za radioterapiju i kemoterapiju Zavoda za ginekološku onkologiju na zagrebačkom KBC-u. Matković je istaknula  kako se vani puno radi na prevenciji, zato jer se želi spriječiti da se bolest otkriva u kasnom stadiju, što je u Hrvatskoj najčešći slučaj.  Naglasila je kako je to najčešće u slučaju raka jajnika, koji su najčešće u unapredovalim fazama bolesti. Smatra, ipak, kako je stvar nešto bolja kod karcinoma vrata maternice, budući se “njega može lakše otkriti jer se može otkriti tijekom ginekološkog pregleda”.

“Barem trećina dolazi u u napredovaloj fazi, kada je jedini oblik liječenja kemoterapija i radioterapija, što je jako tragično, budući se najčešće radi o mladim ženama, kojima se poremeti, ne samo spolni život, već i  kompletna kvaliteta života”, dodala je.

Ovom problematikom bavi se i Stjepko Pleština, koji je ujedno i predstojnik Klinike za onkologiju u KBC Zagreb. Pleština je istaknuo kako osim spomenutih problema veliki problem za Hrvatsku predstavlja to što ona nema jasnu onkološku mrežu. Naglasio je kako Hrvatska mora dobiti jasan nacionalni plan kojim je definirana mreža, ali i kako će rezultati biti mnogo bolji ukoliko se radi o specijaliziranim centrima jer su onda šanse za preživljavanje mnogo veće i to za 20 do 30 posto.  Izjavio je, kako se time i racionalnije raspolaže sa postojećim resursima.

Na konferenciji su iznesene i brojke , te je važno je pritom imati na umu kako od raka dojke mjesečno u Hrvatskoj oboli 250 žena, a umire devedeset, dok je drugi najčešći karcinom kod žena  rak vrata maternice. Dok je najveća broj oboljelih žena od raka jajnika 450 na godišnjem izračunu, dok je smrtnost vrlo visoka, te ona iznosi 320 žena koje podlegnu od posljedica ove zloćudne bolesti.  Zaključimo kako spomenuta akcija Lila tjedna traje od 15. do 21. svibnja,te kako će sve zainteresirane osobe detaljnije informacije dobiti na stranici Nismo Same.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni