Željeznički prijevoz se normalizirao i sve gradsko – prigradske linije prometuju prema rasporedu

Željeznički prijevoz se normalizirao i sve gradsko – prigradske linije prometuju prema rasporedu

Tijekom ponedjeljka i utorka neke linije željezničkog prometa nisu vozile zbog odbijanja strojovođa HŽ-a na prekovremeni rad

Stanje u željezničkom putničkom prijevozu od danas je normalizirano, potvrdili su nam u Hrvatskim željeznicama.

„Željeznički prijevoz odvija se prema rasporedu te prometuju sve gradsko – prigradske linije na zagrebačkom području“, izjavila je Ivana Čubelić, glasnogovornica HŽ Putničkog prijevoza.

Jedina linija na kojoj će putnike i dalje prevoziti autobusi umjesto vlakova je na relaciji Varaždin – Golubovec – Varaždin.

Podsjetimo, tijekom ponedjeljka i utorka neke linije nisu prometovale zbog odbijanja strojovođa Hrvatskih željeznica na prekovremeni rad. Nisu vozila četiri vlaka, četiri regionalne linije su otkazane, a čak 20 ih je zamijenjeno autobusima, dok na šest linija nije bilo ni zamjene za vlakove koji nisu vozili.

„U tijeku je izrada novog rasporeda strojnog osoblja kojim bi se osigurao smjenski rad bez korištenja prekovremenih sati. Raspored koji će, nadamo se, riješiti sve prethodne probleme bit će završen sredinom travnja“, najavila je Čubelić.

U ponedjeljak je priopćeno kako „Uprava HŽ Putničkog prijevoza za veliko nezadovoljstvo putnika i brojne reklamacije tijekom ožujka odgovornim smatra Sindikat strojovođa Hrvatske i njihove članove jer su svojim postupcima – prvenstveno neodazivanjem poslodavcu na rad (odbijanjem prekovremenog rada) doveli do otkazivanja vlakova i uvođenja autobusnog prijevoza na pojedinim relacijama. Sindikat strojovođa Hrvatske želi dokazati da u HŽ Putničkom prijevozu nedostaje strojovođa. Uprava HŽ PP-a smatra da to nije točno, a u prilog tome ide i činjenica da su od 1. svibnja 2014. do danas tvrtku napustila tek trojica strojovođa, a cijelo to vrijeme dnevno vozi više od 700 putničkih vlakova“. (I.C.)