Željeznički most Sava najljepši motiv na poštanskoj markici

Željeznički most Sava najljepši motiv na poštanskoj markici

„Most Sava je izgrađen 1939. godine i zaštićeni je spomenik kulturne i tehničke baštine, a završetak radova na mostu se očekuje do konca tekuće godine“, rekao je Nikola Ljuban član Uprave HŽ Infrastrukture

Željeznički most Sava, jučer je, na prigodnoj svečanosti u sklopu koje su predstavljeni radovi na njegovoj obnovi, izabran kao najljepši motiv na poštanskoj marki u 2013. godini. Pobjedničku marku dizajnirala je Ivona Đokić Đurić, a njezina je marka dio bloka Mostovi i vijadukti, koji se sastoji od motiva Zelenog mosta i starog mosta u Tounju koji je najstariji hrvatski most. Ovo je 17. godina za redom kako Hrvatska pošta organizira natječaj za najljepšu poštansku marku.

savski_most-markaSvečanosti je prisustvovao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo da mu je drago vidjeti da Hrvatske željeznice i nadležno ministarstvo ulažu u obnovu jednog od zaštitnih simbola grada, naročito u razdoblju krize. Najavio je kako će Grad Zagreb nastaviti s ovom praksom obnavljajući svake godine po jedan od zagrebačkih mostova. „Obnova je nužna jer mostovi spajaju ljude, a biti će još ljepši kad ih nakon obnove i iluminiramo“, zaključio je Bandić.

„Most Sava je izgrađen 1939. godine i zaštićeni je spomenik kulturne i tehničke baštine, a završetak radova na mostu se očekuje do konca tekuće godine“, rekao je Nikola Ljuban član Uprave HŽ Infrastrukture.

Most će biti ojačan te će njegova nosivost biti povećana s 18 tona po osovini na 22,5 tona. „Radi se kompletna rekonstrukcija, a time će se povećati brzina vlakova sa dosadašnjih 40 na 80 kilometara na sat“, objasnio je Ljuban. Vrijednost radova je 38,5 miljuna kuna. Nakon raspisivanja javnog natječaja odredit će se tempo i dinamika radova.  (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni