Želiš nešto posebno? Naruči proizvod načinjen 3D otiskom

Želiš nešto posebno? Naruči proizvod načinjen 3D otiskom

Prema pisanju jednog američkog lista, Amazon bi jednoga dana, teoretski mogao samo prodavati samo dizajn nekog proizvoda, koji bi potom kupac otisnuo kod kuće, na vlastitom 3D pisaču

Novi pilot-projekt koji je uveo Amazon  – narudžba proizvoda napravljenih uz pomoć 3D tiskanja mogla bi napraviti revoluciju u području online trgovine. Zahvaljujući svom partneru, tvrtki 3DLT, Amazon sada ima u ponudi moderan plastični nakit i zanimljive ukrase od polimera, a tu si i neobične plastične igračke, sve izrađene uz pomoć 3D tiska.

Zahvaljujući ovoj relativno novoj tehnologiji kupci mogu nabaviti „dizajnersku“, plastičnu kopča za  remen za 18,86 dolara, dok će ih posebni etui za iPhone 5 koštati 28,26 dolara.

"Adidaske" izrađene 3D otiskom
“Adidaske” izrađene 3D otiskom

U Amazonu, koji je još prošle godine otvorio trgovinu proizvoda napravljenih uz pomoć 3D tiska, očigledno eksperimentiraju s još većim konceptom, a to je promjena stanja zaliha. Trenutačno, Amazon ima u ponudi robu koju drži na policama skladišta koje zatim, nakon narudžbe dostavlja kupcima uz najmanji mogući trošak.  Upravo je u tim skladišnim prostorima i glavna prednost Amazona.  Ova tvrtka ne troši novac na skup i lijepo uređen izložbeni prostor pa može biti konkurentnija s cijenom proizvoda.

No, implementacija 3D tiska mogla bi tu donijeti još i dodatne uštede.  Naime, 3D tisak mogao bi se koristiti za izradu proizvoda odmah po narudžbi, pa Amazon za neke stari više ne bi uopće trebao imati skladišni prostor.  Prema pisanju jednog američkog lista, Amazon bi jednoga dana, teoretski mogao samo prodavati samo dizajn nekog proizvoda, koji bi potom kupac otisnuo kod kuće, na vlastitom 3D pisaču.  Uz to, kupac bi mogao već i taj pisač kupiti od Amazona, kao i punilo za taj isti pisač.  Tako bi na kraju umjesto kupovanja već gotovih proizvoda,  kupci na kraju otiskivali naručene  proizvode.

Ipak, prodavanju digitalnih datoteka iz kojih bi se samo otiskivali proizvodi nije još tako blizu. Još je potrebno podosta naprednog tehničkog znanja kako bi se izradila datoteka za 3D otisak proizvoda. K tome čak i za korištenje 3D pisača potrebno je podosta strpljenja i vještine.  Nadalje, dok više materijala ne postane dostupnije za uporabu sa 3D pisačima, plastika će još neko vrijeme biti potrošačka budućnost.

No, već uviđamo da se 3D tisak može koristiti na vrlo inovativne načine. Danas se otiskuju dijelovi za automobile, zrakoplove, a 3D tisak se sve više koristi u medicini, za izradu, a potom i ugradnju zamjenskih ljudskih dijelova.  Uzmemo li u obzir da je Amazon već jednom unio revoluciju uvođenjem internetske prodaje, možda mu to uspije još jednom poći za rukom proširenjem ponude proizvoda otisnutih 3D pisačima. Uistinu je teško predvidjeti što bi se tu još sve moglo naći u ponudi.  (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni