“Želimo li naprednu Hrvatsku, potreban nam je rast s osloncem na ICT”

“Želimo li naprednu Hrvatsku, potreban nam je rast s osloncem na ICT”

(Foto: http://predsjednica.hr)

Ericsson Nikola Tesla svojim je poslovanjem daje pozitivan primjer drugim tvrtkama

Tvrtka Ericsson Nikola Tesla u četvrtak je u zagrebačkom Arena Centru atraktivnim glazbeno-scenskim programom obilježila 70. obljetnicu svog poslovanja. Uz brojne visoke uzvanike, svečanosti su nazočili sadašnji i bivši zaposlenici.

Predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević podsjetila je nazočne na početke djelovanja uspješne kompanije u području visokih tehnologija.

„Vizija rukovodstva, izvrsnost zaposlenika, kao i strateško promišljanje poslovanja i tehnološkog razvoja glavni su čimbenici našeg uspjeha, a u svemu tome presudno je bilo naše partnerstvo s tehnološkim liderom Ericssonom, kao i sposobnost brze prilagodbe”, istaknula je Kovačević i dodala kako je tvrtka uvijek bila usmjerena na budućnost i na stvaranje novih prilika. Izrazila je zadovoljstvo što se kompanija tijekom godina profilirala kao snažan razvojno-istraživački centar.

„Ericsson Nikola Tesla je s više od 3000, uglavnom visokoobrazovanih zaposlenika poželjan poslodavac, ponajprije ICT stručnjacima koji su globalno konkurentna radna snaga”, izjavila je Kovačević, podjetiši kako tvrtka vodi računa o ujednačenom regionalnom razvoju te je uz razvojno-istraživačke centre u Zagrebu i Splitu otvorila još jedan takav centar u Osijeku.

Spomenula je kako stručnjaci kompanije, zajedno s kolegama iz tehnološkog lidera Ericsson rade na razvoju 5 G tehnologije: „Ova inovacijska platforma će ne samo transformirati ICT industriju već i sve druge industrije, organizacije, gradove i kreirati brojne mogućnosti i poslovne modele”.

Čestitajući obljetnicu, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako Ericsson Nikola Tesla godinama posebno pozitivan primjer hrvatskog gospodarstva. Dodala je da je tvrtka uvelike doprinijela razvitku bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Švedske, dok se strateško partnerstvo Nikole Tesle i Ericcsona pokazalo solidnim temeljem dugoročnog konkurentskog poslovanja. Poručila je da je potreban rast i razvoj s osloncem na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju (ICT) ukoliko želimo naprednu Hrvatsku, u kojoj bi ljudi imali prilike razvijati svoje potencijale i dobro zarađivati.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je rekao da u posljednje tri godine u istraživanje i razvoj investirano 9,8 milijardi kuna, pri čemu je taj iznos u 2018. godini dosegnuo 3,7 milijardi kuna što je za 17,8 posto više nego godinu dana ranije. Porocjenjuje se da će u ovoj godini ulaganje dosegnuti 1 %o BDP-a, što je još daleko od EU prosjeka investicija u istraživanje i razvoj od nešto više od 2 %.

Jedna od zaposlenica tvrtke Ericcson Nikola Tesla je inženjerka Vlatka Lebinec-Milinović.

„U kompaniji sam se zaposlila odmah nakon fakulteta i već radim 15 godina. Do sada sam promijenila četiri odjela i mislim da još tome nije kraj, jer kompanija daje mnoge mogućnosti za napredovanje i izobrazbu. Kao zaposlenica bila sam na stručnom usavršavanju tehničke prirode, ali i na usavršavanju u javnoj nabavi te sam certificirani stručnjak u javnoj nabavi, a u tome se i dalje usavršavam“, rekla je za ZG-magazin Lebinec-Milinović.

Softverski inženjer Marko Jerković u tvtki radi 5,5 godina. Naglasio je da malo tvrtki u Hrvatskoj razvija takve kompetencije kao Ericcson Nikola Tesla. Kazao je da mu je tvrtka omogućila i usavršavanje u Švedskoj.

„Kao softverski inženjer u Ericcson Nikoli Tesli radim već 10 godina. Uvjeti rada su odlični, a zaposlenici su vrhunski stručnjaci. Sam posao je zanimljiv i dinamičan. Stalna su usavršavanja. Iako sam nekoliko puta bio u Švedskoj, želja mi je ostati raditi u Hrvatskoj u ovoj kompaniji“rekao je za ZG-magazin Siniša Strbad. Njegova supruga, Ana Strbad zaposlena je kao softverska inženjerka u Ericsson Nikoli Tesli četiri godine te je zadovoljna što kompanija svojim zaposlenicima omogućava da usklade privatni i poslovni život.

„ Osim konkretnih znanja kompanija mi je omogućila da usavršim svoj odnos s ljudima“, izjavila je Ana Strbad.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni