Železni  francek – ugrožena vrsta

Železni francek – ugrožena vrsta

Za vrijeme ljetnih žega i sparina čovjek se itekako obraduje kad ugleda jednu od onih prepoznatljivih željeznih pumpi. Kod takvih„Železnih franceka“ možeš se lijepo umiti i osvježiti, popiti koji gutljaj uistinu kvalitetne zagrebačke vode. Doduše, ako ti se posreći da naletiš na neku od njih…

Fakat je pošteno zapržilo u Zagrebu! A velike vrućine sa sobom donose i veliku žegu; s porastom  razine termometra,progresivno  rastu i naše potrebe za unosom tekućine. U takvoj situaciji čovjek se itekako obraduje kad ugleda jednu od onih prepoznatljivih željeznih pumpi. Kod takvih „Železnih franceka“ možeš se lijepo umiti i osvježiti, popiti koji gutljaj uistinu kvalitetne zagrebačke vode. Doduše, ako ti se posreći da naletiš na nekog od njih. Nažalost, u gradu je sve manje česmi i željeznih pumpi, valjda zbog racionalizacije. Do ne tako davno „franceki“ su se tu i tamo sretali i u prigradskom dijelu Zagreba, no kako se tamo valjda prekomjerno uzimala (krala) voda gradska je uprava odlučila da ih treba ukloniti. Bilo ih je i na „strateškim“ pozicijama, primjerice, na bregu Cmrok, koji je već podulje jedna od dražih tura zagrebačkih biciklista. Eh, kako je nakon napornog uspona po ljetnoj žegi tamo prijala svježa, hladna vodica… To se nije moglo uspoređivati s ugrijanom vodom u bidonu, a kamoli s ispražnjenim bidonom.

A i u samom centru grada ih je lijepo vidjeti. Činjenica da ti je uvijek onak, nekak bedasto kupovati vodu u dućanu (koja na policama stoji tko zna koliko dugo), kad se na kućnoj pipi možeš natankati do mile volje. A gazirana pića i sokovi jednostavno ne gase žeđ toliko dobro. Možeš ih piti cijeli dan i opet buš žedan ko` pes.

Pumpa_Dino
Foto: Boris Jagačić

Ali nemaju te željezne pumpe samo uporabnu vrijednost, one su isto tako i prepoznatljiv dio zagrebačke tradicije. Jedna od njih, odnedavno je proglašena zagrebačkim spomenikom Dini Dvorniku. Naime, na Britanskom trgu, popularnom Malom placu, ulični umjetnici okupljeni u projektu Pimp My Pump od tamošnjeg su Železnog  franceka napravili prvi zagrebački spomenik Dini Dvorniku, pokojnom kralju hrvatskog funka.  Pumpa je već bila oronula, no sada je uređena prema Dvornikovu imidžu s njegova posljednjeg albuma „Pandorina kutija“.

Inače, ova ekipa umjetnika već je mnoge pumpe u Zagrebu pretvorila u upadljive umjetničke objekte. Svaka je pumpa posve originalna i oslikana na jedinstveni način. Koliko će se pojedini uradak nekome sviđati, naravno, ovisi o nečijem ukusu. No činjenica je da je svaka inicijativa koja ide u smjeru da se sačuva ove pumpe – dobrodošla. Možda bi ipak bar koju trebalo obojiti u izvorne boje, kako ih pamtimo – zelenu, plavu ili sivu?  A fakat bi bilo dobro da se još koja ponovno montira, barem u gradskom središtu. Kaj vi mislite o tome?  (B. J. )

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni