Zeleni: Tko će odgovarati zbog “tradicionalng” zagađenja u Pripuzovom postrojenju?

Zeleni: Tko će odgovarati zbog “tradicionalng” zagađenja u Pripuzovom postrojenju?

Smatraju da »niski« sigurnosni standardi u tvrtki CE-ZA-R, dijelu C.I.O.S. grupe, evidentno ugrožavaju sigurnost Zagrepčana, dok tvrtka nije sankcionirana niti za jedan od tih požara, kojima se do danas ne znaju detaljni uzroci ni posljedice požara

Zelena akcija traži hitno sankcioniranje svih odgovornih i oduzimanje dozvole za rad CE-ZA-R-u! »S obzirom na učestale akcidente u C.I.O.S.-u, zahtijevamo detaljnu istragu sigurnosnih mjera, načina provođenja te sustava nadzora koji su očigledno u postrojenjima C.I.O.S.-a manjkavi, a redovito im se izdaje dozvola za rad«, poručili su danas iz Zelene akcije.

Dodaju kako je prekjučerašnji požar već četvrti takav događaj u posljednje 4 godine u istom postrojenju te se čini kako su jednogodišnji požari tamo »svojevrsna tradicija«.

Smatraju da »niski« sigurnosni standardi u tvrtki CE-ZA-R, dijelu C.I.O.S. grupe, evidentno ugrožavaju sigurnost Zagrepčana, dok tvrtka nije sankcionirana niti za jedan od tih požara, kojima se do danas ne znaju detaljni uzroci ni posljedice požara.

»Zabrinjavajuće je i da nadležne službe, svaki put kada dođe do požara u ovoj tvrtki Petra Pripuza, tvrde kako nije došlo do većeg narušavanja kvalitete zraka niti opasnosti za građane od plinova nastalih kao produkt sagorijevanja. U to je teško povjerovati s obzirom da nadležne službe nisu ni mjerile sve spojeve koji nastaju nakon izgaranja komunalnog otpada«, naglašavaju.

Poručuju kako je »krajnje vrijeme za sankcioniranje C.I.O.S.-a, suspenziju rada postrojenja CE-ZA-R, reviziju rada službi koje mjere onečišćenje zraka kao i objavu svih ugovora između C.I.O.S.-a i Grada Zagreba«, kao i da se ispita i odgovornost zaposlenika Ministarstva zaštite okoliša i energetike koji olako izdaju dozvole za rad ovoj tvrtki unatoč očiglednim niskim sigurnosnim standardima.

Zaključuju kako učestali akcidenti u CE-ZA-R-u jasno daju do znanja da gospodarenje otpadom mora ostati u domeni javnih tvrtki, gdje postoji barem nešto veća razina kontrole i poštivanje sigurnosnih standarda.

»Špekulira se da je ovaj požar podmetnut, međutim, s obzirom da tvrtka C.I.O.S. zbog ove nesreće neće imati troškove daljnjeg zbrinjavanja otpada koji je izgorio, možda se građani opravdano pitaju tko je podmetnuo ovaj požar. Naime, činjenica jest kako ovakvim požarima tvrtka ostvaruje veliku dobit jer zadržava naknadu koju je dobila za zbrinjavanje tog otpada, a kako je isti izgorio, nije ga potrebno dalje zbrinjavati«, zaključuju u Zelenoj akciji

Iz podsusedske udruge Eko 2000 se pitaju postaju li incidenti poput ovih pravilo a ne iznimka!? Upozoravaju da je zbog požara na Jankomiru postojala velika opasnost od trovanja građana, zbog mogućnosti postojanja dioksina od izgaranja u zraku.

Prozivaju i Zavod za javno zdravstvo što se nije oglasio javnim priopćenjem ili upozorenjem da se zatvaraju prozori i izbjegava boravak na otvorenim prostorima u zapadnom djelu grada Zagreba. »Neodgovornost MZOIE po pitanju ekoloških incidenata kao i konstantnih zagađenja okoliša sa tragičnim posljedicama već je odavno prešlo svaku mjeru bezobrazluka i bahatosti. Oni su ti koji donose procjene i ocjene raznih utjecaja na okoliš, uključujući izdavanje dozvola i izrada strategija zaštite okoliša«, zaključuju iz udruge. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni