Zeleni praznik: Danas se slavi sveti Patrik

Zeleni praznik: Danas se slavi sveti Patrik

Patrik je koristio djetelinu s tri lista kao simbol Svetog Trojstva, a četvrti list predstavlja božju milost i sreću

Sveti Patrik (irski. Lá Fhéile Pádraig) zaštitnik je Irske a obilježava se na današnji dan, 17. ožujka
Irci su ipak Dan svetog Patrika smatrali religioznom svetkovinom koju su slavili u crkvi i s obiteljima, a od 1995. godine počeo se koristiti u turističke svrhe te kao promocija Irske.

Patrik je rođen oko 385. godine u Velikoj Britaniji pod imenom Magonus Sucatus Patricius. U Irsku je stigao kao rob, kada su ga sa 16 godina oteli irski gusari. Narodne priče kažu da se Patriku snovima javio glas, govoreći mu da pobjegne. Tada je pronašao način bijega na piratski brod koji ga je vratio u Britaniju, gdje je ponovo bio sa svojom obitelji. Međutim, glas mu se ponovo javio i rekao da se vrati u Irsku, što je i učinio te je postao đakon i biskup.

Imao je veliku ulogu u preobraćanju Iraca na kršćanstvo, organizirao je biskupije diljem Irske pa i šire. Umro je 17. ožujka 461. godine, kod irskog grada Downa.

Zelena boja i djetelina neizostavni su dio današnjeg slavlja. Patrik je koristio djetelinu s tri lista kao simbol Svetog Trojstva, odnosno da bi lakše prikazao tri osobe Boga, oca, sina i Duha Svetoga. Četvrti list predstavlja božju milost, odnosno sreću jer su takve djeteline vrlo rijetke.

Vjeruje se da je Patrik preobratio pogane Irce u kršćane, da je mrtve vraćao u život, ali i konja i “nekoliko ludih krava” koje je posjedovala njegova teta, dok je najpoznatije vjerovanje je da je upravo on otjerao zmije iz Irske.

Festival za Dan svetog Patrika u Dublinu posjeti preko milijun ljudi. (zg-m)