Zeleni aktivisti poručili: Ne bacajte milijarde u štetne centre za smeće!

Zeleni aktivisti poručili: Ne bacajte milijarde u štetne centre za smeće!

(Foto: Zelena akcija)

Marko Košak iz Zelene tvrdi da su prvi centri Marišćina i Kaštijun već dokazali višestruku okolišnu i zdravstvenu štetu, a građanima su donijeli i poskupljenje računa

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja mora prestati nerazumno forsirati rad postojećih i izgradnju novih regionalnih centara za smeće, poruka je s prosvjeda koji su danas na Markovu trgu održale udruge i građanske inicijative iz čitave Hrvatske okupljene u mrežu »Zero Waste Hrvatska« (koncept nula otpada). Predstavnici aktivista smatraju da umjesto toga treba razviti učinkovite lokalne sustava recikliranja, kompostiranja i ponovne uporabe otpada, a ne izgradnja novih centara, što se nameće i prijedlogom novog Zakona o otpadu.

Mreža od saborskog Odbora za okoliš traži sazivanje tematske sjednice na kojoj bi se raspravili problemi i donio zaključak o potrebi promjene koncepta gospodarenja otpadom, s obzirom da je Hrvatska daleko od ispunjenja ciljeva recikliranja koje ima do kraja 2020.

»Sustav regionalnih centara, koji generiraju smeće za spaljivanje, suočava se s kolapsom jer se nastalo smeće odlaže u centrima ili se njegovo spaljivanje skupo plaća u inozemstvu. Time je pala u vodu iluzija ministarstva da je to smeće “gorivo” koje će prodavati i na njemu zarađivati«, poručio je Marko Košak iz udruge Zelena akcija. Navodi kako je na primjeru prvih centara Marišćina i Kaštijun dokazana njihova višestruka okolišna i zdravstvena šteta, dok se financijski problemi odražavaju u drastičnom povećanju računa građana u Istri i na Kvarneru. »Isto čeka i ostatak Hrvatske ako se koncept hitno ne promijeni prema razvoju lokalnih sustava u kojima se otpad pretvara u vrijedne sirovine«, upozorio je Košak.

Đuro Capor iz dubrovačke inicijative »Srđ je naš« poručio je da se, unatoč negativnim iskustvima Marišćine i Kaštijuna, novoplanirani centri baziraju na zastarjelim tehnologijama i prenapuhanim kapacitetima. »Jedan od njih je i Lučino Razdolje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u koji bi se trebalo dovoziti i smeće sa stotina kilometara udaljenih otoka. Zbog neusklađenosti s EU direktivama, pumpanja nepotrebnih kapaciteta, neadekvatne studije utjecaja na okoliš te nepoštivanja zakonskih načela, podnijeli smo prijavu Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF) te se nadamo zaštiti ljudskih prava i okoliša«, rekao je Capor.

Nepotrebni, neprihvatljivi, skupi i višestruko štetni “projekti”

S obzirom da ih Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ignorira i druge udruge i inicijative pokrenule su pravne radnje.

Karlovačka inicijativa za Babinu goru podnijela je Uskoku kaznene prijave protiv županijskih čelnika, udruga Zelena Piškornica USKOK-u je prijavila čelnike Piškornice. Udruga Krizni Eko-stožer Marišćina prijavila je centar Marišćina hrvatskim sudovima i OLAF-u, a sudski spor za centar Lećevica kod Splita su protiv Ministarstva pokrenule udruga Krizni eko-kaštelanski stožer i udruga »Sunce«.

Mirna Međimorec iz udruge Krizni Eko-stožer Marišćina naglasila je da je građanima u Viškovu zbog Marišćine ugroženo zdravlje te žive u lošim uvjetima smanjene kvalitete zraka zbog čega su zatvoreni u svoje kuće, a zbog smrada ne mogu otvoriti ni prozore. Poručila je ministru Ćoriću kako će građani nastaviti borbu na svim razinama jer je koncept ovakvih centara protivan i Ustavu RH i EU direktivama, što potvrđuju i dvije pravomoćne presude protiv Komunalnog društva Čistoća Rijeka i odgovornih za štetan utjecaj Marišćine na zdravlje mještana.

Branka Genzić Horvat iz udruge UZOR iz zagrebačkog Resnika istaknula je kako Zagreb i bez centra za smeće ima pregršt problema s otpadom. Umjesto da rješavaju postojeće probleme, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i ministar Tomislav Ćorić u Zagreb žele dovući i čitavo smeće iz Zagrebačke županije te izgraditi megalomanski, skup i neprihvatljiv centar za smeće, ustvrdila je Genzić Horvat.

Siniša Bosanac iz građanske inicijative »Koprivnica kakvu zaslužujemo« istaknuo je da su centri koji se planiraju kopija postojećih promašaja, Marišćine i Kaštijuna. Dodao je kako je ista situacija s Piškornicom, centrom u koji bi se dovozilo smeće iz četiri županije sjeverne Hrvatske. »Nezamisliva je gradnja centra za smeće uz samo vodocrpilište koje opskrbljuje preko 30.000 Koprivničanaca s vodom i u neposrednoj blizini prehrambenih i farmaceutskih tvornica. Sve je to očito u svrhu alibija za ispunjenje interesa spalioničarskih skupina koje godinama pokušavaju graditi spalionice diljem Hrvatske«, zaključio je Bosanac.

Udruge napominju da će iskoristiti sve pravne mehanizme da zaustave ove »nepotrebne, neprihvatljive i višestruko štetne “projekte”« Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koji se u dogovoru sa županijama uporno forsiraju diljem zemlje. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni