Zelena akcija: Zagreb je prijestolnica smeća!

Zelena akcija: Zagreb je prijestolnica smeća!

„Prema izvještaju Europske komisije za prošlu godinu, Zagreb je najgora europska metropola po gospodarenju otpadom jer odvaja tek jedan posto ukupne količine komunalnog otpada i time se smjestio na zadnje mjesto u EU-u“, naglasio je novinarima voditelj programa gospodarenja otpadom u Zelenoj akciji Marko Košak

Dvadesetak aktivista Zelene akcije jutros je prosvjedovalo ispred Starogradske vijećnice, neposredno uoči 36. sjednice Gradske skupšine Grada Zagreba. Povod za ovaj prosvjed je, kako kažu, loše gospodarenje otpadom u Gradu Zagrebu. Budući da je na današnjoj sjednici Gradske skupštine jedna od bitnih točaka dnevnog reda novi plan gospodarenja otpadom, prosvjednici su svojim performansom upozorili da je Zagreb europska prijestlonica smeća te su odgovornima poručili da je krajnje vrijeme za pametnije gospodarenje otpadom.

Aktivisti Zelene akcije zalažu se za novi plan gospodarenja otpadom kojim bi se uvele kvalitetne mjere odvajanja i recikliranja otpada umjesto dosadašnjeg načina spaljivanja.

zagreb_prijestolnica_smeca
Transaprent aktivista Zelene akcije

Navode kako je porazan pokazatelj da hrvatska metropola odvaja samo 1 posto ukupne količine komunalnog otpada, dok, primjerice, Ljubljana u susjednoj Sloveniji odvaja i reciklira više od 60 posto otpada. I upravo ovakva statistika proglasila je Zagreb EU prijestolnicom smeća, a Ljubljanu Zero waste prijestolnicom.

Da bi što zornije prikazali razliku između Zagreba i Ljubljane, aktivistkinje i aktivisti Zelene akcije držali su vremensku lentu na ulazu u zgradu Gradske skupštine Grada Zagreba, na kojoj su prikazali postotke odvajanja otpada u zadnjih 10 godina iz kojih je jasno vidljiva stagnaciju Zagreba ispod 1 posto i rast Ljubljane sa 8 posto na 65 posto.

„Prema izvještaju Europske komisije za prošlu godinu, Zagreb je najgora europska metropola po gospodarenju otpadom jer odvaja tek jedan posto ukupne količine komunalnog otpada i time se smjestio na zadnje mjesto u EU-u“, naglasio je novinarima voditelj programa gospodarenja otpadom u Zelenoj akciji Marko Košak.

Košak je rekao da Zagreb već cijelo desetljeće ne unaprjeđuje sustav gospodarenja otpadom i uporno promovira spaljivanje otpada, a zbog čega je sustav u stalnoj stagnaciji.

„Gradske su vlasti u Ljubljani spremnike za odvajanje otpada dovele građanima na kućni prag. Slovenci su otvorili i Centar za ponovnu uporabu otpada i proveli edukativnu kampanju. I upravo to je omogućilo da Ljubljana odvaja više od 60 posto otpada“, rekao je Košak za ZG-magazin.

Aktivisti Zelene akcije stoga poručuju gradskoj vlasti da što prije treba donijeti novi plan gospodarenja otpadom koji će isključiti spalionicu i uvesti učinkovite mjere odvajanja i recikliranja otpada. Zagreb kao glavni grad nema niti jedan izgovor da se takav sustav ne bi mogao uspostaviti, posebno što Ljubljana nije jedini grad koji ima takav sustav.

„Naš cilj je da gradski zastupnici naprave pomak, bitan pomak koji će dovesti do donošenja novog plana gospodarenja otpadom jer više je nego evidentno da stari plan nije donio nikakve pomake, a istekao je 2015. godine. Zalažemo se da se sustav približi građanima Zagreba na njihov kućni prag, da se korektno naplaćuje odvoz otpada. Zasad građani plaćaju odvoz glomaznih kanti za smeće nekoliko puta u tjednu, a to nije korektno, jer na takav način građani plaćaju otpad koji nisu proizveli“, istaknuo je voditelj Programa Gospodarenje otpadom Marko Košak.

Melita Funda

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni