Zelena akcija pozdravlja referendum o vađenju nafte u Jadranu

Zelena akcija pozdravlja referendum o vađenju nafte u Jadranu

Uz to, »zeleni« očekuju i slično demokratsko izražavanje volje građana i građanki osigurati i za najavljena istraživanja nafte na kopnu

Iz Zelene akcije (ZA) pozdravljaju jučerašnju najavu premijera Zorana Milanovića po kojoj će Vlada Republike Hrvatske provesti referendum o tome hoćemo li se upuštati u eksploataciju nafte u Jadranu ili ne. Očekuju da se prije referenduma organizira kvalitetno informiranje javnosti te osigura korektna procedura. »Posebno podržavamo stav kako Vlada RH, ni ova ni bilo koja u budućnosti, ne bi smjela sama donositi ovako važne i dugoročne odluke«, odlučni su u ZA.

Ustvrdili su da je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak »sebi prigrabio ovlasti nad upravljanjem Jadranom te smatra kako on ima pravo donijeti takvu odluku« i štoviše, da ju je »već donio«. Smatraju i da premijer griješi u ocjeni kvalitete najavljenih koncesionara. Nama se, tvrde u ZA, nisu javili »najrenomiraniji svjetski istraživači«, nego osrednje tvrtke »s nizom incidenata u prošlosti«. Privid kako se bušenju nafte u Jadranu protivi samo glasna manjina prvenstveno je posljedica dosadašnje netransparentne procedure te činjenice kako se nije kvalitetno konzultiralo širu javnost, dodaju.

Uz to, »zeleni« očekuju i slično demokratsko izražavanje volje građana i građanki osigurati i za najavljena istraživanja nafte na kopnu.

Podsjetili su na kampanju S.O.S. za Jadran koju zajednički vode Zelena akcija (Zagreb), Sunce (Split), Zelena Istra (Pula), Žmergo (Opatija) i BIOM (Zagreb), Greenpeace Hrvatska i WWF Adria. Cilj te kampanje je očuvati cijeli Jadran od naftnog zagađenja, ne samo zaustavljanjem planiranih aktivnosti u Hrvatskoj, već i ubrzanim privođenjem kraju postojeće proizvodnje na talijanskoj strani. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni