Zelena akcija: Nove cjene odvoza otpada su pljačka građana!

Zelena akcija: Nove cjene odvoza otpada su pljačka građana!

Udruga Zelena akcija zahtijeva povlačenje novog cjenika za naplatu odvoza komunalnog otpada u Zagrebu. Traži i izmjenu gradske Odluke o naplati i odvozu otpada kako bi se uspostavila pravedna naplata prema stvarno proizvedenim količinama miješanog otpada te unaprijedio kaotičan način prikupljanja otpada.

Naime, komunalno poduzeće Čistoća objavilo je novi cjenik kojim mjesečni računi građanima Zagreba drastično rastu, čak i do šest puta u odnosu na dosad! Time se, smatraju, u djelo provodi štetna ideja gradonačelnika Milana Bandića i odluka Gradske skupštine koja donosi nepravedan model naplate u funkciji pljačke Zagrepčana.

U novom modelu naplate, koji bi trebao krenuti od veljače, svi građani i građanke moraju plaćati obavezan fiksni dio od 68,57 kn, bez obzira koliko otpada proizveli. Na to se nadovezuje varijabilni dio, čime bi ukupni trošak računa bio nekoliko puta veći nego dosad. Primjerice, građanima u stanu od 49 kvadrata (spremnik od 80 litara i 8 odvoza) računi će porasti za 100 kuna, onima u kući od 100 kvadrata (spremnik od 120 litara i 8 odvoza) za 115 kuna, a građanima u stanu od 36,4 kvadrata (12 odvoza i spremnik od 80 litara) računi će porasti za 150 kuna, tj. čak šest puta više nego što su dosad plaćali.

»Novi cjenik ne uvažava interes građana i građanki Zagreba i nepravedan je harač. Građani po njemu imaju minimalan utjecaj na svoje račune jer je fiksni dio računa vrlo visok, a varijabilni koji ovisi o veličini spremnika i broju odvoza čini znatno manji dio, s tim da u većini slučajeva niti veličina spremnika niti broj odvoza ne odgovaraju potrebama građana«, navode u Zelenoj akciji.

Navode kako gradonačelnik Bandić ističe usklađivanje s nacionalnim zakonodavstvom, unapređenje sustava, kupovinu opreme te brojna nužna zapošljavanja u Čistoći kao alibi za povećanje računa. Tvrde da je sve nabrojano samo služi za izgovor i obmanjivanje javnosti na što Zelena akcija već dugo upozorava.

Brojni građani odazvali su se prosvjedima koje je organiziralo više udruga te izrazili svoje protivljenje u sklopu javne rasprave. Međutim, tome su gradonačelnik i skupštinska većina okrenuli leđa te sada nastoje provesti u djelo svoje štetne ideje. Zelena akcija će se zajedno s građanima još žešće usprotiviti takvoj samovolji, ukoliko se ne povuče ovaj štetan cjenik, najavili su iz te udruge. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni