Zeitenwende

Zeitenwende

(Foto: Berke Araklı / Pexels)

U dijalog smo se zakleli nakon 1. svjetskog rata, osnivanjem Lige naroda, pa nakon 2. svjetskog rata osnivanjem Ujedinjenih naroda. Malu šansu, koju smo dobili padom Berlinskog zida, prokockali smo zbog istog razloga kao i one ranije – zbog stalne težnje jednih da dominiraju nad drugima

Dr.-Ing. Viktor Simončič

Na Zemlji bi se činilo manje zla kada se zlo ne bi činilo u ime dobra. (Marie von Ebner-Eschenbach)

Viktor Simončič

Godišnjica je rata u Ukrajini. Zadnjih 100 godina ratovi u Europi traju 4 godine. Hoće li i ovaj? Što sam imao reći, napisao sam u nekoliko poučaka na samom početku sukoba. Uz ona poznata četiri jahača koji će se pojaviti na Zemlji na dan Apokalipse, nagovješćujući smak svijeta, spomenuo sam i dolazak petoga, kojega inače nema u Bibliji https://zg-magazin.com.hr/cekaju-li-cetiri-jahaca-apokalipse-i-petog/

Peti jahač, u sebi sadrži osobine sve četvorice, stavljajući masku mirotvorca. Uzima si za pravo da osuđuje zla drugih, a kada mu se prohtije, za najmanji vlastiti interes, upregne u vlastita kola svu četvoricu. Prvoga – kojemu je dana vlast i koji želi pobijediti sve koji mu se suprotstave. Drugoga – kojem je dopušteno da digne mir sa zemlje, da se ljudi ubijaju međusobno. Trećega – koji donosi veliku glad. Četvrtoga – koji donosi smrt i uništenje.

Petih jahača ima koliko i interesa. Nastali su onoga trenutka kada smo prestali – pitanje je da li smo ikada i znali – konflikte rješavati dijalogom.

Peti jahač ima dva lica

U dijalog smo se zakleli nakon 1. svjetskog rata, osnivanjem Lige naroda, pa nakon 2. svjetskog rata osnivanjem Ujedinjenih naroda. Malu šansu, koju smo kao dar s neba dobili padom Berlinskog zida, prokockali smo zbog istog razloga kao one ranije – zbog stalne težnje jednih da dominiraju nad drugima.

Peti jahač ima dva lica, ali (ne) liči na rimskog boga Janusa, boga novih početaka. Možda i liči, jer rat u Ukrajini, kako je najavio kancelar Njemačke Olaf Scholz, predstavlja „Zeitenwende“. Prestanak jednog i dolazak novog povijenog razdoblja. Izraz se počeo koristiti u izvornom obliku, a predstavlja prekretnicu – točku promjena.

Nama malo starijima, iskustvo šutjeti ne da, pa je iluzorno misliti da će Zeitenwende biti uspješniji od Lige naroda, Ujedinjenih naroda, pada Berlinskoga zida. Čak i nada da će Zeitenwende biti nešto drugo je slabašna.

Diplomatska nastojanja i proglašavanje sankcija

Pratim nastojanja da Indija osudi napad Rusije i proglasi sankcije. Nije im ni na kraj pameti. Imaju dobro pamćenje, ne samo iz vremena kada su bili kolonija. Njihov ministar vanjskih poslova je na jedan poticaj osude Rusije skoro ljutito izjavio, kako da se odreknu Rusije, kada je u vrijeme najveće napetosti s Pakistanom, kojeg su naoružavali gotovo svi „zapadnjaci“, samo Rusija (SSSR) njima (pro)davala oružje. A u muci se poznaju junaci.

Pratim diplomatska nastojanja da Južnoafrička Republika osudi napad Rusije i proglasi sankcije. Nije im ni na kraj pameti. Imaju dobro pamćenje iz vremena aparthejda. Tada je samo Rusija (da ne ulazim sada u ulogu nesvrstanih) podupirala njihovu borbu za slobodu, a u muci se poznaju junaci.

Slično je na poziv da osudi napad Rusije i proglasi sankcije reagirao novi premijer Brazila. Ni njima nije to ni na kraj pameti, iako ne znam koji je razlog. Isto nešto u stilu, da se u muci poznaju junaci. Ima još puno država s pamćenjem na neka bivša vremena, koja im ne dozvoljavaju da osude napad Rusije i proglase sankcije.

Vrijeme naoružavanja i veće inflacije

Zlo nije samo u Ukrajini! Ukrajina je samo jedno od mnogih mjesta gdje Peti jahači (silnici) ruše i ubijaju. Samo nama svi Peti jahači nisu jednaki. Kada to radi naš Peti jahač, kao da raketama srušena zgrada i suze stradalih ne izazivaju potrebnu neugodu i žaljenje. Ne skupljamo (više) ni pomoć za njih. Ne pozivamo ih da nam predstave svoju kulturu. Sjeća li se još neko Afganistana, Iraka, Vijetnama, Palestine, Somalije, Jemena,… Ja se sjećam… Svaka slika patnje, ma gdje god bila trajno mi se urezuje. Svaka ispaljena raketa za mene je jednako zlo.

Ako mi, s našom potrebom da branimo naše vrijednosti počnemo respektirati i vrijednosti drugih, onda se Zeitwende mora iskoristiti da se pospemo pepelom za sve što je učinio i što još uvijek čini naš Peti jahač. Onda naš Peti jahač mora takvim gestom pozvati druge Pete jahače za pregovarački stol, s velikom količinom pepela. Kod napuštanja sastanka neke svi budi bijeli, od glave do cipela. Zar baš moramo čekati da i ovaj (europski) rat traje četiri godine.

A rat, kako znamo, samo je Petim jahačima brat. Vrijeme je naoružavanja. Tko to plaća. Naravno, svi mi. Zar nekoga čudi inflacija, porast broja siromašnih i gladnih, kada se vijesti svode samo na to, koji Peti jahač ima jaču raketu ili tenk?

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni