Zdravstveni turizam – jedan od deset najvažnijih turističkih proizvoda Hrvatske

Zdravstveni turizam – jedan od deset najvažnijih turističkih proizvoda Hrvatske

„S obzirom na trend starenja populacije, ali i rastuće orijentacije prema zdravom životu i zdravstvenoj prevenciji, očekuje se da će zdravstveni turizam biti jedan od glavnih motiva putovanja u budućnosti. Zbog starenja populacije do 2030. zdravlje i turizam će činiti 22 posto svjetskog BDP-a“, rekao je državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić

Ivana Vranješ

Za jačanje zdravstvenog turizma u Hrvatskoj i Adriatic regiji konzultantska tvrtka Medicinska grupa s brojnim partnerima iz EU pokrenula je platformu Adriatic Health kojom traži od Europske komisije da se iz EU fondova u financijskom razdoblju od 2021. do 2027. osigura 3,8 milijardi eura, istaknuto je u u četvrtak na 2. investicijskom forumu zdravlja i turizma Adriatic regije u zagrebačkom hotelu Westin. Forum je okupio domaće i strane stručnjake te potencijalne investitore u zdravstveni turizam. Tijekom trodnevnog foruma sudionici će razmotriti potencijale Adriatic regije za konkretniji razvoj i cjelogodišnje poslovanje tog oblika turizma.

Na svečanom otvorenju foruma gostovali su državni tajnik Ministarstva zdravstva Crne Gore Milovan Vujović, bivši Kongresmen, senator i politički komentator CNN-a Rick Santorum te američki biznismen Jeff Blackard iz investicijske grupe Blackard Global.

Tom prigodom Blackard je predstavio projekt Pašman rivijera. Riječ je o greenfield projektu, vrijednom pola milijardi eura, odnosno 600 milijuna dolara koji uključuje izgradnju hotela, turističkih apartmana i vila s pratećim sadržajima i infrastrukturom na Pašmanu.

U svom obraćanju državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić je rekla da prema dosadašnjim podacima u Hrvatskoj postoji 222 lokaliteta s povoljnim potencijalnim uvjetima za razvoj zdravstvenog turizma, od kojih je tek 10 posto u eksploataciji.

Mogućnost produljenja turističkih aktivnosti

„Imajući na umu hrvatske resurse, a i dugogodišnju tradiciju, zdravstveni turizam se neminovno nameće kao jedan od potencijalnih ključnih proizvoda Hrvatske u budućnosti. Potrebno je ulagati u kapacitete hotelijerske i zdravstvene infrastrukture sukladno zahtjevima suvremene svjetske turističke potražnje što podrazumijeva obrazovanje kadra i povećanje konkurentnosti na međunarodnom tržištu”, rekla je Đurić. Dodala je da Strategija turizma Republike Hrvatske izdvaja zdravstveni turizam kao bitan turistički proizvod koji otvara mogućnost vremenskog produljenja turističke aktivnosti i povećanja turističke potrošnje u Hrvatskoj.

“U suradnji s resornim nadležnim Ministarstvom zdravstva te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje EU programa i projekata, a u svojstvu provedbenog tijela tijekom prošle i ove godine značajno smo intenzivirali aktivnosti dodjele sredstava te ugovaranja prvenstveno u području ulaganja u javni zdravstveni sustav“, istaknula je Đurić. Kazala je da do sada je u području zdravstva Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo šest poziva za dodjelu bespovratnih sredstava koji su usmjereni poboljšanju bolničkog sustava u Hrvatskoj putem ulaganja u iznosu oko 2 milijarde kuna.

„Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije podržava zdravstveni turizam te se zalaže se za koordiniraniju međusektorsku suradnju, udruživanje putem klastera i promjenu načina upravljanja ustanova u zdravstvenom turizmu, pogotovo toplica na način kako bi se omogućila ulaganja privatnog kapitala u partnerstvu sa javnim sektorom. Što se tiče zdravstvenog turizma, tijekom druge polovice 2017. godine do danas mnoge privatne zdravstvene ustanove i udruge iskazale su interes i obrazložile potrebu za ulaganja u zdravstveni turizam što će se svakako uzeti u obzir tijekom planiranja narednog financijskog razdoblja”, poručila je Đurić.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić podsjetio je kako je Hrvatska prošle godine od turizma ostvarila 11 milijardi eura prihoda, a ove godine se očekuje 12 milijardi eura zbog povećanog broja dolazaka i noćenja za 6, odnosno 4 %. „Sinergijski efekt koji turizam proizvodi ne daje niti jedna druga aktivnost u zemlji te turizam predstavlja značajan ekonomski zamašnjak hrvatskog gospodarstva„, rekao je Matušić.

Trend starenja populacije

Spomenuo je kako je prije 150 godina zahvaljujući zdravstvenom turizmu na Hvaru, počeo organizirani turizam u tom dijelu Hrvatske, a i brojne su druge destinacije kao Mali Lošinj i Opatija vezani za zdravstveni turizam.

„S obzirom na trend starenja populacije, ali i rastuće orijentacije prema zdravom životu i zdravstvenoj prevenciji, očekuje se da će zdravstveni turizam biti jedan od glavnih motiva putovanja u budućnosti. Naime, zbog starenja populacije do 2030. zdravlje i turizam će činiti 22 posto svjetskog BDP-a , a zdravstveni turizam postat će najveći pokretač putovanja“, rekao je Matušić. Naglasio je kako strani turisti u ovom segmentu turizma troše 2,5 puta više nego domaći.

Kazao je da Hrvatska od zdravstvenog turizma zarađuje oko 300 milijuna eura, a potencijali su više od milijardu eura godišnje, a za nastavak razvoja potrebne su inovacije i rad na kvaliteti. „Što se tiče Akcijskog plana zdravstvenog turizma slijedili smo ga u cijelosti. Ove godine smo imali gotovo milijardu eura investicija u turizmu , 15 posto više nego prošle godine, a čak 39 posto više nego 2016. godine. Porast investicija govori da je Hrvatska atraktivna za ulaganje i Financial Times je uvrstio Hrvatsku među 10 najpotencijalnijih zemalja u svijetu za ulaganje u području turizma, a na toj su listi od europskih zemalja još jedino Crna Gora i Luksemburg“, rekao Matušić.

Najavio je dodatna ulaganja u promociju turizama, posebno zdravstvenog koju Hrvatska turistička zajednica provodi na šest europskih tržišta. Cilj je do 2020. ostvariti 15 milijardi eura prihoda u turizmu, što je moguće kroz posebne oblike turizma.

„Zdravstvo u turizmu je važna komponenta. To je način da se u zemlju dovede turizam dodane vrijednosti. Naime, kad je riječ o zdravstvenom turizmu ljudi troše više novaca nego prosječni turisti. Što se tiče američkih ulaganja u turizam, jedna investicijska grupa ulaže značajna sredstva u izuzetan projekt kod Zadra. Znam i dosta Amerikanaca koji su spremni investirati u Hrvatsku“, rekao je za ZG- magazin William Robert Kohorst, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj.

Predsjednik Organizacijskog odbora drugog Investicijskog foruma Miljenko Bura je istaknuo kako je zdravstveni turizam značajan za Hrvatsku kao jedna nova usluga, kao jedan specifičan oblik turizma koji može dovesti do novih zapošljavanja, novih investicija u opremi.

„Opremanje jedne stomatološke ordinacije nosi do 500 tisuća eura, imamo velikih stomatoloških klinika u koje je uloženo 5 do 10 milijuna eura. Ulaganja u kapacitete medicinskog wellnessa u hotelima nosi desetine milijuna eura. Želimo i veća ulaganja. Interes postoji. Nedostaje infrastruktura koju moramo izgraditi”, rekao je doktor Bura.

Obrazovanje za rad u zdravstvenom turizmu

Važnost zdravstvenog turizma za Hrvatsku u budućem razdoblju istaknuo je i ministar turizma Gari Cappelli. „Zdravstveni turizam je u novoj Strategiji razvoja turizma koja se planira tijekom 2019. godine i koja će biti usvojena u Saboru 2020., a možda i prije te će će biti jedan od niša, segmenata turizma u budućem razdoblju. U fazi smo donošenja drugog čitanja Zakona o ugostiteljskim uslugama, a tu je u međuvremenu i izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti i osiguranju. Izmjene zakona idu i uvjeren sam da će već iduće godine biti prvih investicija u zdravstvenom turizmu, više od 30 milijuna eura te dodatnog zapošljavanja. Nećemo prodavati samo usluge u turizmu, nego i svoju pamet, koja je definitivno velika u smislu zdravstvenog dijela. Imamo sjajne stručnjake priznate i poznate u Europi, to je način da ostanu živjeti i raditi u Hrvatskoj“, rekao je za ZG-magazin ministar Cappelli. Pašman rivijeru ocijenio je sjajnim projektom koji će u razumnom roku i zaživjeti.

Na drugom Investicijskom forumu zdravlja i turizma Adriatic regije predstavljeni su hrvatski domaći proizvodi, kao i učilište Ambitio. Riječ je o ustanovi za obrazovanje odraslih koja je počela s radom 2013. godine programom Dentalni asistent, a na Forumu prvi puta predstavlja program usavršavanja za voditelja u zdravstvenom turizmu.

“Program usavršavanja voditelj u zdravstvenom turizmu namijenjen je osobama bilo koje organizacije koja se bavi zdravstvenim turizmom. Teme koje smo pokušali obuhvatiti ovim programom usavršavanja su one koje su potrebne pri obavljanju posla u zdravstvenom turizmu ili osobi koja je posrednik između pacijenta i liječnika. Program je namijenjen osobama visoke stručne spreme, a postoji mogućnost formalnog i neformalnog obrazovanja, odnosno za ljude koji ne zadovoljavaju uvjete, ali postoji mogućnost da steknu znanja i vještine iz pojedinih modula. Obrazovali smo dvije skupine polaznika, jedna je nekomercijalna iz Europskog socijalnog fonda financirano je zapošljavanje nezaposlenih osoba na evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a druga je komercijalna skupina upisana 2017. godine. Većina polaznika je našla posao kao voditelj u zdravstvenom turizmu. Sada 2018. godine krećemo s novim polaznicima”, rekla je za ZG-magazin Antonija Stranjik iz učilišta Ambitio.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni