“Zdravstveni turizam je pokretač gospodarskog razvoja Hrvatske”

“Zdravstveni turizam je pokretač gospodarskog razvoja Hrvatske”

„Želimo da se zdravstveni turizam postavi na ono mjesto koje zaslužuje, jer Zagreb jest cjelogodišnja turistička destinacija, a s ovim proizvodom, zdravstvenim turizmom ćemo dobiti još veći fokus i bit ćemo još konkurentniji. Zdravstveni turizam u svijetu pa i u Zagrebu dovodi veliki broj gostiju“, rekla je direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld

Ivana Vranješ

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld u četvrtak je u hotelu Westin otvorila je 8 HTI konferenciju (Health Tourisam Industry) koja je okupila stručnjake u području zdravstvenog turizma iz 35 zemalja svijeta.

Najveća europska konferencija o zdravstvenom turizmu je organizirana s ciljem povezivanja pružatelja i korisnika usluga,ali i razmjene ideja,iskustva, dobre poslovne prakse s najutjecajnijim predstavnicima javnog i privatnog sektora zdravstvenog turizma.

„U Zagrebu postoji veliki potencijal za razvoj zdravstvenog turizma i milijunski su iznosi koji se mogu očekivati od zdravstvenog turizma za Hrvatsku i za grad Zagreb. Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) je prošle godine pokrenula aktivnosti kako bi se zdravstveni turizam kao posebni oblik turizma u Zagrebu još ozbiljnije pozicionirao. Naime, u Zagrebu se nalazi najveći broj državnih i privatnih klinika i poliklinika koje nude savršene zdravstvene usluge po pristupačnim cijenama kada ih usporedimo s drugim europskim i svjetskim zemljama“, rekla je Martina Bienenfeld.

Naglasila je da TZGZ zajedno s partnerima, Gradskim uredom za zdravstvo, Ministarstvom turizma i Ministarstvom zdravstva želi da se da poliklinike povežu i pružaju svoje usluge stranim gostima.

Cjelogodišnja turistička destinacija

„ Želimo da se zdravstveni turizam postavi na ono mjesto koje zaslužuje, jer Zagreb jest cjelogodišnja turistička destinacija, a s ovim proizvodom, zdravstvenim turizmom ćemo dobiti još veći fokus i bit ćemo još konkurentniji. Zdravstveni turizam u svijetu pa i u Zagrebu dovodi veliki broj gostiju. Radi njega najviše nam gosti dolaze iz Slovenije, Italije, nešto manje Austrije. Također imamo goste iz Rusije, a počeli smo pokretati i aktivnosti na Bliskom istoku u Abu Dhabiju, gdje je najveći sajam medicinskog turizma. Mi smo tek na prvim koracima, ali očekujemo da će se jednim ozbiljnim rastom, održivim razvojem ovog turizma postaviti dobri temelji da imamo jedan takav proizvod“, istaknula je Bienenfeld.

Organizator konferencije Zdeslav Radovčić je rekao da zdravstveni turizam obuhvača medicinski, toplički i wellness turizam,a Hrvatska za sve to ima potencijale.

„Imamo toplice koje neke datiraju od kraja 18 stoljeća, imamo medicinsku izvrsnost. Kao što je ministar Capelli rekao zdravstveni turizam omogućava dodatnih milijardu eura, vjerujem da je to moguće, ali se Hrvatska mora nastaviti pozicionirati kao destinacija zdravstvenog turizma, a u ovom trenutku to još nije“, rekao je Radovčić. Što se tiče usluga u zdravstvenom turizmu Hrvatska najviše nudi estetske i dentalne usluge.

„Kad je riječ o pomoći države za razvoj zdravstvenog turizma napravljeni su veliki pomaci u zadnje dvije godine i ova konferencija je doprinijela tome tako da se direktno ulažu sredstva u marketing zdravstvenog turizma, a to će biti u fokusu ove i buduće Vlade”, tvrdi Radovčić.

Državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina smatra da je zdravstveni turizam iznimno važan za razvoj Hrvatske, a ovakve konferencije su prilika da se vidi što je do sada učinjeno i što se planira učiniti.

„Defininitivno se Hrvatska razvija u smjeru cjelogodišnje turističke destinacije. Da bi se to ostvarilo jako je bitno da imamo aktivniju pod i pred sezonu, da imamo aktivni turizam cijele godine. To možemo postići različitim specijalističkim proizvodima koji se moraju i mogu odvijati tijekom cijele godine. Jedan od njih je zdravstveni turizam”, rekao je Glavina. Dodao je kako je on prepoznat i u Strategiji razvoja turizma kao jedan od deset ključnih turističkih proizvoda, a njegova prednost je ta što su putovanja vezana za taj turizam cjelogodišnja.

Zakonske izmjene

„Na početku ove godine stupio je na snagu i novi Zakon o pružanju usluga u turizmu i po prvi put su jasno definirane usluge zdravstvenog turizma, omogućuje se institucijama koje se bave zdravstvenim uslugama da registriraju ugostiteljske objekte. U proceduri je izmjena zakona iz istih nadležnosti u Ministarstvu zdravstva i kada ta priča bude završena konačno ćemo imati pravnu regulativu zaokruženu te ćemo imati priliku da zdravstveni turizam razvijamo u maksimalnom kapacitetu“, istaknuo je Glavina.

Tretman u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju – Naftalan

Načelnik općine Krapinske toplice Ernest Svažić je naglasio da kad je riječ o zdravstvenom turizmu u Krapinskim toplicama u ovom trenutku nedostaje hotelskih kapaciteta.

„Izuzetno je razvijena zdravstvena komponenta, kadrovski, tehnički, prostorno, ali nedostaju kapaciteti na razini četiri zvjezdice. Vila Magdalena je izvrstan primjer kvalitetnog hotela s četiri zvjezdice,ali je bukiran nekoliko mjeseci unaprijed“, istaknuo je Svažić. Naglasio je kako je nositelj ponude zdravstvenog turizma u Krapinskim toplicama Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju.

„Ova bolnica temeljem prirodne ljekovite termomineralne vode pruža razne pakete u području reumatizma, ortopedije,neurologije i kardiologije. To je ponuda bazirana na dokazanim medcinskim tretmanima. S druge strane sve više se razvija wellness ponuda koji nudi Vila Magdalena, a od 2015 godine pozicionirali smo se na karti kupališnog turizma otvaranjem vodenog parka Aquae vival. Interes gostiju je velik,bilježimo veliki broj noćenja,ali i dnevnih posjeta. Prošle godine vodeni park je prodao 150 tisuća ulaznica, a očekujemo da će tijekom 2018 biti prodao 180 tisuća ulaznica“, rekao je Svažić.

Zagrebačka poliklinika s pacijentima iz 33 zemalje

U sklopu konferencije na štandovima svoje usluge predstavile su i neke poliklinike, a među njima je i renomirana poliklinika Bagatin.

„Odjel za medicinski turizam smo formirali 2016 godine, iako smo i ranije imali pacijente iz inozemstva. U odjelu radi dvoje zaposlenika koji surađuju s svjetskim osiguravajućim kućama. Imamo pacijente iz 33 zemalje svijeta. Najviše traže stomatološke usluge, ali i estetsku kiruriju te dermatološke usluge. Od naših klijenata uvijek tražimo povratnu informaciju o kvaliteti naših usluga te su nas na ljestvici od 1 do 10 ocijenili s 9,87. Kontinuirano unaprijeđujemo sve naše procese,jer nam je cilj pružiti najbolju moguću uslugu“, rekao je doktor Ognjen Bagatin. Dodao je kako poliklinika godišnje ima oko 500 inozemnih pacijenata, a taj se broj povećava.

„Zdravstveni turizam može biti generator gospodarskog razvoja Hrvatske te može privući investicije. Na zdravstvenom turizmu možemo generirati razvoj BDP-a sljedećih 20 ili 30 godina, ali samo ako ćemo zajedno svi raditi, ako će se povezati javni i privatni sektor“, tvrdi doktor Bagatin.

DentiCroatia pruža usluge zdravstvenog turizma više od 10 godina, a naglasak je na dentalnim, estetskim i dermatološkim uslugama. Godišnje je više od 10 tisuća pacijenata iz cijele Europe.

„Mogućnosti zdravstvenog turizma su velike,on puni proračun države. Zdravstvenim turizmom nudimo vrhunsku uslugu, nudimo hrvatsku izvrsnost, nešto čime se možemo ponositi i gdje možemo biti europski i svjetski lider“, rekao je Marko Perković iz DentiCroatie. Dodao je kako se zaposlenici DentiCroatie kontinuirano usavršavaju i slijede nove trendove u medicini a naglasak u pružanju usluga stavljaju na vrhunskoj tehnologiji.

U sklopu konferencije održava se B2B skup Buy Croatia-Zdravstveni turizam koji okuplja kupce zdravstvenih usluga iz Europe i svijeta te najeminentnije svjetske osiguravajuće kuće kao što su Cign, United Health Care i Protecti, a organizator skupa s HTI konferencijom je Hrvatska turistička zajednica . Konferencija traje do 3 ožujka, a održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva turizma i Ministarstva zdravstva.