Zdravstvena akcija “Dan narcisa” na Trgu bana Jelačića

Zdravstvena akcija “Dan narcisa” na Trgu bana Jelačića

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum naglasila je da svake godine u Hrvatskoj od raka dojke umire 1000 žena te je naglasila važnost prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti

Na Trgu bana Jelačića u subotu se održava tradicionalna javnozdravstvena akcija Dan narcisa posvećena borbi protiv raka dojke, a Zagrepčanke će tom prilikom moći obaviti i besplatan mamografski pregled, najavljeno je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi. U sklopu akcije koju već 12. godinu zaredom organizira Gradski ured za zdravstvo u suradnji sa Zajednicom pacijenata oboljelih od raka Sv. Juraj, prodavat će se narcisi i posebno dizajnirane majice, a tako prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum naglasila je da svake godine u Hrvatskoj od raka dojke umire 1000 žena te je naglasila važnost prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti koja je ujedno najčešći rak koji pogađa žensku populaciju. Sve zagrebačke aktivnosti dio Nacionalnog programa, u sklopu kojih se od 2003. kroz gradski Nastavni zavod za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar« provodi program Preventivne mobilne mamografije s ciljem smanjenja smrtnosti od raka dojke u žena, ranog otkrivanja bolesti te jačanja svijesti o važnosti redovitog mamografskog snimanja, kao i povećanja dostupnosti mamografije.

U ime partnera Grada Zagreba na projektu Dani narcisa, predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga podsjetio je da se ova javnozdravstvena akcija u Zagrebu organizira od 1997. godine te je kao najveći problem definirao razmjerno nizak odaziv Zagrepčanki ciljane skupine od 40 do 50 godina starosti na mamografski pregled. S njim se složio i ravnatelj Zavoda Dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar rekavši da je Grad zagreb kupio prvi mobilni mamograf prije 12 godina, na inicijativu gradonačelnika Milana Bandića.

»U Zagrebu je napravljeno preko 24.000 mamografija, odnosno preko 50.000 u cijeloj Hrvatskoj, a ako se zna da je 1 posto pozitivnih nalaza, to je 500 spašenih života. Taj mamograf se isplatio 500 puta«, rekao je Šostar. Najavio je i kupnju novog mobilnog aparata, a posebno je naglasio da će Zagrepčanke starije od 40 godina u subotu na glavnom gradskom trgu u vremenu od 10 do 14 sati moći potpuno besplatno i bez uputnice obaviti pregled, isključivo uz prethodnu najavu na broj telefona 01/4696-309. Na isti broj telefona mogu se dobiti informacije o drugim terminima za preventivne preglede dojki.

Predstavnica Udruge Sve za nju Ljiljana Vukota skrenula je pozornost na važnost samopregleda žena. U tu svrhu, kreirana je besplatna aplikacija za mobilne telefone Breast Test – za pravilan samopregled dojki te je izrađen edukativni letak Žensko zdravlje, koji će biti dostupni na informativnom štandu na glavnom gradskom trgu ali i u svim Gradskim ljekarnama nakon Dana narcisa. Na dan obilježavanja, građanima će na pitanja odgovarati liječnici specijalisti radiologije, onkologije i radioterapije te specijalisti školske medicine, sve s ciljem edukacije o važnosti odlazaka na redovite kontrolne preglede i smanjenja smrtnost od ove vrste raka. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni