Zdravom ajurvedskom prehranom do samoizlječenja

Zdravom ajurvedskom prehranom do samoizlječenja

Na domjenku će se, uz predavanje doktora Tomislava Petrušića o načelima ajurvede, degustirati i bogat izbor veganskih jela prema ajurvedskoj kuharici autorice Senke Kušer-Mijić

Veleposlanstvo Republike Indije, u suradnji s udrugom Prijatelji životinja, u petak 26. veljače organizira svečani ajurvedski domjenak za državne dužnosnike, članove diplomatskog zbora i ajurvedske financijere kako bi se približila drevna indijska tradicija samoizlječenja zdravom prehranom.

Ajurvedski domjenak održat će se u prostoru zagrebačkog hotela Sheraton pod vodstvom Njegove Ekselencije Sandeepa Kumara, veleposlanika Indije u Hrvatskoj. Gost domjenka bit će i ministar zdravlja Dario Nakić.

Na domjenku će se, uz predavanje doktora Tomislava Petrušića o načelima ajurvede, degustirati i bogat izbor veganskih jela prema ajurvedskoj kuharici autorice Senke Kušer-Mijić. Juha od mrkve i naranče, riža sa sezamom i kikirikijem, salata od bulgura, humus od sezama, samose, ajurvedski rižin puding i druge biljne delicije zadovoljit će standarde i najzahtjevnijih sladokusaca.

Ajurveda danas utječe na principe zdravog življenja i na Zapadu. Ona propagira raznovrsnost biljne prehrane i stavlja naglasak na sprečavanje bolesti i individualni pristup u postavljanju medicinske dijagnoze. Svijest o ajurvedi raste i u Hrvatskoj, a broj praktikanata koji su se obrazovali u indijskim i europskim ajurvedskim centrima povećava se.

Suosjećanje prema svim živim bićima ili tzv. karuna zauzimalo je posebno važno mjesto u religijskim i filozofskim sustavima hinduizma, budizma i džainizma još od najranijih vremena. Svjetonazor nenasilja, ahimsa, kroz cijelu se indijsku povijest ispreplitao s drevnim spoznajama o zdravom življenju. Tako je Indija danas međunarodno poznata kao zemlja u kojoj velika većina stanovništva ne jede životinje, što ne iznenađuje s obzirom na važnost 5000 godina starog znanja o ajurvedskom načinu života.

Drevna istočnjačka znanja poput ajurvede možda nikada nisu bila relevantnija za Zapad nego li u današnje vrijeme jer nude vodstvo na putu u zdraviji život u skladu s održivim življenjem, što je također sadržano i u sve raširenijem veganskom pokretu.

Iz svih nabrojanih razloga, Prijatelji životinja očekuju da će ovaj domjenak biti značajan za početak kolektivnog shvaćanja važnosti zdrave i suosjećajne prehrane koja ima znanstvene temelje u tradicionalnom ajurvedskom sustavu, a koji je priznala i Svjetska trgovinska organizacija (WTO). (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni