Zdravko Mamić: Od danas nisam izvršni predsjednik Dinama

Zdravko Mamić: Od danas nisam izvršni predsjednik Dinama

Ukupan iznos za koji su navodno oštećeni Dinamo i država u tri istrage koje se vode nad Mamićem i ostalima popeo se na 270 milijuna

Zdravko Mamić više nije izvršni predsjednik Dinama, nego savjetnik u tom klubu, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare sazvanoj u prostorijama nogometnog kluba nakon što je USKOK u ponedjeljak objavio da je proširio istragu zbog izvlačenja novih 70 milijuna kuna iz Dinama.

»Od danas više nisam izvršni predsjednik GNK Dinamo. To činim iz razloga da bi Dinamo, u koji sam se zaklinjao, mogao ići u budućnost i da na čelu ne bude Zdravko Mamić kako to ljudi ne bi zloupotrebljavali«, rekao je Mamić i dodao: »Od danas sam savjetnik kluba«. Na konferenciju došao u pratnji svojih odvjetnika Jadranke Sloković i Čede Prodanovića, a novinarima je bilo zabranjeno postavljati pitanja.

Zdravko Mamić je rekao da je politika odlučila uništiti njega i Dinamo kojega je prezeo kada su od njega svi digli ruke. Dodao je i da u redovnim poreznim nadzorima u Dinamu nikada nisu otkrivene nikakve nezakonitosti.

Naveo je kako je, kada je došao u klub 2000. godine Dinamo »bio nogometni klub samo po imenu«. »Tadašnja vlada, Račan i Crkvenac ušli su nogomet na isti način 2011. godine kao što se danas ulazi u Dinamo. Proglasili su višemilijunsku štetu za Hrvatsku. Isti model iz 2001. napravljen je i 2011. Da nije bilo Mirka Barišića i mene, klub Dinamo ne bi postojao. 2005. godine smo završili u ‘Ligi za bedaka’ i tada sam rekao dosta«, prisjetio se Mamić i nastavio kako je najavio dominaciju Dinama u narednih deset godina, što se i ostvarilo.

Podsjetio je na stvaranje omladinske škole i doprinos Dinama hrvatskoj reprezentaciji. »U zadnjih pet godina, tri puta smo igrali Ligu prvaka. U najvećoj krizi čovječanstva koja traje od 2008. godine Dinamo je gradio terene i hotele, a u 10 godina 300 milijuna eura smo unijeli u Dinamo«, nastavio je i ustvrdio kako su on i Mirko Barišić uzeli smo klub od kojeg su svi digli ruke osim dragoga Boga. »Da nije bilo Mirka Barišića i moje malenkosti Dinama ne bi bilo«, uustvrdio je.

U svom govoru rekao je kako je Dinamo bio podložan kontrolama i provjerama kao nitko u povijesti. »Mi smo najkontroliranija tvrtka u Hrvatskoj. Iz mjeseca u mjesec. Uvijek je sve bilo u redu. Kako nije sad u redu? Politika je 2009. odlučila da uništi Dinamo ili obitelj Mamić«, tvrdi Zdravko Mamić i dodaje kako su politika i institucije šest godina ‘sotonizirale’ obitelji Mamić.

Uz bivšeg izvršnog predsjednika Dinama, novom Uskokovom istragom ponovno su obuhvaćeni njegov brat Zoran, sin Mario, bivši glavni direktor i član uprave Dinama Damir Vrbanović, dvoje poduzetnika Igor Krota i Sandro Stipančić. Jedini »novi osumnjičenik« koji se nije spominjao u ranijim istragama je menadžer Nikki Vuksan. Kako se svi, osim Vuksana, uz jamčevine već brane sa slobode Uskok nije tražio istražni zatvor za osumnjičene.

Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković ustvrdila je da »cijeli ovaj slučaj podsjeća nas na slučaj Sanader jer se diže »ogromna hajka, ali bez konkretnih dokaza«. Dodala kako ima mnogo primjedbi na zakonitost provođenja određenih radnji.

»Imali smo dozvolu suca da se novac iz prve jamčevine vrati Mamiću, da bi na zahtjev USKOK-a to bilo blokirano. Mi smo dokazali da je novac posuđen od Davora Šukera. Vrhovni sud tvrdi da je to Mamićev novac, Županijski sud tvrdi da je to novac Marija Mamića, dok porezna uprava istražuje porijeklo novca Davora Šukera. Nalazimo se u situaciju gdje je blokirana sva imovina obitelji Mamić. Čak i bivšim suprugama«, kazala je Sloković i dodala da se u takvoj situacijihapse Zoran, Zdravko i Mario i od njih se traži da ulože jamčevinu za slobodu.

»Za najbanalnije stvari gdje se svjedoci ispituju po deset minuta, ovdje ispitivanja traju četiri sata. Svjedocima se podsmjehuje. Posmjehuju se i nama, jer Mamić i Sanader su lopovi koji nemaju prava. To je zlouporaba prava«, poručio je Čedo Prodanović.

Ukupan iznos za koji su navodno oštećeni Dinamo i država u tri istrage koje se vode nad Mamićem i ostalima popeo se na 270 milijuna. (Hina / HRT / Politka Plus / ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni