Zbogom sučelju MS DOS-a

Zbogom sučelju MS DOS-a

U IBM-u su čvrsto odlučili da neće unutar kompanije posve samostalno razvijati softver za novi uređaj pa su se za partnerstvo obratili majušnoj tvrtki po imenu Microsoft. I tako je započela priča o usponu Billa Gatesa

Prije Windowsa, Microsoft je napravio operativni sustav koji se zove MS DOS. Riječ je o sustavu koji koristi komandno sučelje, što znači da je korisnik za izvođenje radnji morao zapamtiti naredbe koje bi upisivao u računalo. Mogućnost pristupanja MS DOS komandnom sučelju zadržana je u generacijama Windowsa za sve one koji su ovaj staromodni način koristili za traženje i manipuliranje datotekama.

No prošlog mjeseca, Microsoft je šutke povukao MS DOS komandno sučelje zamijenivši ga PowerShell tehnologijom na najnovijoj radnoj verziji Windows 10 OS-a namijenjenoj razvojnim programerima. PowerShell je Microsoftova tehnologija za pisanje skripti koja je upravo proslavila svoju 10-godišnjicu, objavljeno je na Microsoftovom blogu.

Povijest MS DOS-a dio je mita prema kojoj je Bill Gates izgradio svoje informatičko carstvo te stekao golem imetak. A priča ide ovako: IBM je radio na izgradnji novog osobnog računala koristeći novi brzo čip za koje je trebao 16-bitni operativni sustav.

Kompanija se obratila čovjeku koji je bio poznat po izgradnji operativnih sustava za mala računala. Legenda kaže da on nije bio kod kuće jer je bio pilot pa je i taj put letio. Druga verzija iste priče govori da je do sastanka s IBM-ovim predstavnicima ipak došlo, ali se nisu mogli dogovoriti oko cijene…

U IBM-u su međutim čvrsto odlučili da neće unutar kompanije posve samostalno razvijati softver za novi uređaj pa su se za partnerstvo obratili majušnoj tvrtki po imenu Microsoft.

Nakon što je Bill Gates čuo za IBM-ove prohtjeve i on je odlučio da ne ide s razvojem potpuno novog rješenja od nule te je od tvrtke Seattle Computer Products za 25.000 dolara kupio ne-ekskluzivnu licencu korištenje njihova sustava 86-DOS-a (poznatog i kao QDOS). Sljedećeg proljeća, u svibnju 1981. godine, Gates je unajmio autora programa Tima Patersona koji ga je doradio, a zatim uplatio još 50.000 dolara za sva prava na program. Mjesec dana kasnije, sustav se našao na IBM-ovim osobnim računalima. Nakon toga Microsoft poslovno carstvo je rođeno. Poslovni model licenciranja istog operativnog sustava na mnogim osobnim računalima se pokazao uspješnim, a PC industrija je cvjetala. Nije trebalo dugo čekati da Bill Gates i suosnivač Microsofta Paul Allen postanu najbogatiji dvojac na svijetu. (Spomenimo i da Paterson nije »krivac« za Windowse…). (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni