Zbogom, Gene Wilder!

Zbogom, Gene Wilder!

Sjajni američki glumac, Gene Wilder, širom svijeta poznat kao Willy Wonka, preminuo je 29. kolovoza u 84. godini života

Tužnu vijest potvrdila je njegova obitelj i kao uzrok smrti navode Alzheimerovu bolest.

Wilder se proslavio ulogom Willy Wonke u filmu “Willy Wonka i tvornica čokolade”.

Gene Wilder, pravog imena Jerome Silberman, rodio se u Milwaukeeju kao sin židovskih useljenika iz Rusije.

Diplomirao je 1955. godine na Sveučilištu u Iowi, a nakon toga je radio u kazalištu Old Vic u Velikoj Britaniji.

Glumom se počeo baviti 1961., a prve uloge bile su one u kazališnim predstavama izvan Broadwaya (kasnije je dogurao i do Broadwaya). Velika mu se prilika ukazala nakon predstave “Majka Courage i njena djeca” u kojoj je glumio nasuprot Anne Bancroft. Anne je bila u vezi s redateljem Melom Brooksom, kojemu se Gene svidio te mu je dao ulogu u nekoliko filmova koji su ga i proslavili.

Iako su komedije ono po čemu ga poznajemo, debitirao je u dramskoj ulozi. Bilo je to 1967. godine u filmu “Bonnie i Clyde”.

Tijekom sedamdesetih i osamdesetih glumio je u nekoliko uspješnih filmova gdje mu je partner bio legendarni komičar Richard Pryor. Njih dvojica postali su najuspješniji međurasni komičarski par. Pamtimo ga i po ulozi u filmu “Žena u crvenom”.

Surađivao je s Melom Brooksom kao i sa Richardom Pryrom. Glumio je u filmovima “Divlja sedla”, “Producenti” i “Mladi Frankenstein” koji su obilježili njegovu karijeru.

Bio je dvaput nominiran za Oscara.

Nakon što je prestao aktivno glumiti bavio se slikarstvom, pisanjem i humanitarnim radom. Godine 2008. izjavio je da ne voli šoubiznis: “U redu, volim šou, ali ne volim biznis”.

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni