Zbogom Dudek: Napustio nas je glumac Martin Sagner

Zbogom Dudek: Napustio nas je glumac Martin Sagner

U Zagrebu je u utorak, 12. studenoga 2019. u 88. godini života preminuo hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac Martin Sagner (Novigrad Podravski, 11. kolovoza 1932. – Zagreb, 12. studenoga 2019.).

Najpoznatiji je po ulozi Andrije Katalenića zvanog “Dudek” iz kultne televizijske  serije Gruntovčani, koja se snimala 1970-ih u Podravini. Riječ je o seriji koja je bila još uspješniji nastavak od Mejaša, u kojoj je Sagner također glumio Dudeka.

Upravo mu je uloga dobrodušnog Dudeka osigurala posebno mjesto u povijesti hrvatske kinematografije. Glumio je u desetak televizijskih serija i najmanje još toliko dugometražnih filmova, navodi HRT.

Martin Sagner je 1991. proveo na bojištu kod Sunje, a devedesetih je u dva mandata bio zastupnik HDZ-a, u prvom sazivu Sabora Republike Hrvatske (1990. – 1992.) te u Drugom sazivu Hrvatskog sabora (1992. – 1995.).

Posljednja uloga bila mu je ona u filmu Duga mračna noć Antuna Vrdoljaka. Izraze sućuti obitelji Sagner uputio je cijeli državni vrh, javlja HRT.

Popis njegovih televizsijskih i filmskih uloga dostupan je na: https://hr.wikipedia.org/wiki/Martin_Sagner  (ZG-m)