Zbogom Dudek: Napustio nas je glumac Martin Sagner

Zbogom Dudek: Napustio nas je glumac Martin Sagner

U Zagrebu je u utorak, 12. studenoga 2019. u 88. godini života preminuo hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac Martin Sagner (Novigrad Podravski, 11. kolovoza 1932. – Zagreb, 12. studenoga 2019.).

Najpoznatiji je po ulozi Andrije Katalenića zvanog “Dudek” iz kultne televizijske  serije Gruntovčani, koja se snimala 1970-ih u Podravini. Riječ je o seriji koja je bila još uspješniji nastavak od Mejaša, u kojoj je Sagner također glumio Dudeka.

Upravo mu je uloga dobrodušnog Dudeka osigurala posebno mjesto u povijesti hrvatske kinematografije. Glumio je u desetak televizijskih serija i najmanje još toliko dugometražnih filmova, navodi HRT.

Martin Sagner je 1991. proveo na bojištu kod Sunje, a devedesetih je u dva mandata bio zastupnik HDZ-a, u prvom sazivu Sabora Republike Hrvatske (1990. – 1992.) te u Drugom sazivu Hrvatskog sabora (1992. – 1995.).

Posljednja uloga bila mu je ona u filmu Duga mračna noć Antuna Vrdoljaka. Izraze sućuti obitelji Sagner uputio je cijeli državni vrh, javlja HRT.

Popis njegovih televizsijskih i filmskih uloga dostupan je na: https://hr.wikipedia.org/wiki/Martin_Sagner  (ZG-m)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t