Zbog zaštite interesa Grada ide se na hitnu isplatu božićnica zaposlenicima Holdinga

Zbog zaštite interesa Grada ide se na hitnu isplatu božićnica zaposlenicima Holdinga

U ponedjeljak je nastavljena deseta sjednica Gradske skupštine, koja je otpočela prošli četvrtak. Na klupe gradskih zastupnika došao je Prijedlog zaključka odnosno očitovanje na sudske sporove radi isplate božićnica. Tu je točku na dnevni red postavio klub gradskih zastupnika SDP-a, HSS i NH-PS.

Upravo su oni predložili Gradskoj skupštini da po hitnom postupku razmotri Prijedlog i donese Zaključak o očitovanju gradonačelnika Milana Bandića na sudske sporove radi isplate božićnica, kako bi se zaštitio javni interes. O ovoj temi glasalo 43 prisutnih gradskih zastupnika te se o ovoj temi pozitivno oglasilo njih devetnaest, osamnaest ih je bilo protiv, šest suzdržanih te nije podržan spomenuti prijedlog. No ranije o toj temi je govorio u ime predlagatelj gradski zastupnik Matej Mišić ispred SDP-a.

Kaže kako je jednostranom odlukom gradonačelnika 21.12.2017. zaposlenicima Zagrebačkog holdinga i trgovačkih društava u vlasništvu Grada isplaćena božićnica u iznosu od 1250 kuna iako im je važećim kolektivnim ugovorom zagarantirana božićnica u iznosu od 2884,87 kuna. Mišić je nadodao kako je tada gradonačelnik najavio da pod cijenu abdikacije neće pristati isplatiti punu božićnicu zaposlenicima.

Mišić je rekao da su početkom siječnja zaposlenici radi zaštite svojih prava iz kolektivnog ugovora pokrenuli preko 2700 sudskih sporova radi isplate razlike božićnici te je gradonačelnik svjestan sigurnog gubitka tih sporova isplatio razliku božićnice 22.01.2018. u iznosu od 1634,87 kuna. Pritom nadodaje: »Ostalo je pitanje sudskih troškova koji već sada iznose 1,8 milijuna kuna i svakim danom rastu. Zbog toga smo tražili da gradski zastupnici i javnost saznaju na koji način gradonačelnik misli riješiti nastali problem i zbog čega nije poštivao odredbe Kolektivnog ugovora nego je svojom samovoljom izazvao višemilijunsku štetu za gradski proračun«.

Zaključuje kako odgovore nažalost nisu dobili jer je »dobro uigrana« skupštinska većina BM 365, HDZ i NZS odlučila nastaviti skrivati odgovore na ključna pitanja u Gradu Zagrebu.

O ovoj temi se očitovala – Tatjana Operta, zamjenica pročelnice za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Mirke Jozić. Ona je kazala kako je spomenuti gradski ured podnio izvještaj te da su smatrali da ne trebaju dostavljati zaključak. Nadodala je kako su dobili pojedine potvrde da se protiv Grada vode na Općinskom sudu te da je dio tih tužbi dobio i od samih odvjetnika nezadovoljnih zaposlenika. Tvrdi da još nisu dobili veći broj tužbi, no da je upoznata kako su neke presude već donesene. Zaključila je kako su dostavili podatke s kojima trenutno raspolažu.

O ovoj temi je govorila Katarina Peović Vuković ispred lijevog bloka, odnosno ispred stranke Radnička fronta. Ona je kazala, kako Grad opet »ima besmislene troškove« te će u konačnici profitirati – odvjetnici. Nadodala je kako je u sličnom slučaju morao isplatiti 9 milijuna kuna zbog duga Kliničke bolnice Sv. Duh prema farmatseutskoj agenciji Medica. No ubrzo je došao odgovor od vladajuće zastupnice Ane Stanljević Rukavine da to nisu dugovi gradonačelnika i ravnatelja već da bolnica od HZZO-a nije dobila dovoljan iznos.

Podsjećamo kako je upravo o problematici božićnice ranije pisao ZG-magazin. Tada se o njoj očitovao Dražen Jović, predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga. On je kazao kako bi se slična situacija s božićnicom mogla dogoditi i s regresom.

M. Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni