Zbog veličanja ustaštva Hrvatska dobila “packu” iz SAD-a

Zbog veličanja ustaštva Hrvatska dobila “packu” iz SAD-a

(Postrojavanje pripadnika A-HSP-a na Trgu bana Jelačića / Foto: HMS.ba)

Hasanbegović je pak za HRT izjavio kako »riječ je o neutemeljenim besmislicama koje su zapravo falsificirano izvješće hrvatske nevladine, prokazivačke i preplaćene pseudoljevičarske scene«

SAD je upozorio na veličanje Nezavisne države Hrvatske (NDH), umanjivanje ustaških zločina i protusrpske osjećaje u Hrvatskoj u 2016. u novom izvješću State Departmenta o vjerskim slobodama, koje je objavljeno u utorak.

Izvještaj je uslijedio nakon što je prošle godine nekoliko nevladinih organizacija (uključujući i Centar Simon Wiesenthal) kritiziralo imenovanje Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture.

Povodom izlaska američkog izvještaja o temi smo razgovarali sa ključnim akterima, koji su mjerodavni govoriti o ovoj temi.

Za mišljenje smo najprije upitali Dragu Pilsela s portala autograf.hr, koji je ujedno i teolog po struci. Na samom početku naglasio nam je kako je on svake godine sudjelovao u izradi spomenutog izvještaja, ali ne i u posljednjem. Kaže kako se spomenuto izvješće ne dotiče, samo vjerskih već i drugih ljudskih prava.

Ističe da je ovoga puta u tekstu naglasak stavljen na povijesni revizionizam u Hrvatskoj te jačanje neoustaštva. Smatra kako si takvoj klimi doprinijeli brojni događaji, kao što je micanje biste maršala Tita s Pantovčaka, postavljanje ustaške ploče u Splitu i Jasenovcu. Osim toga za situaciju smatra odgovornima i pojedine političare, među njima Predsjednicu Republike, ali i bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Iako se slaže s novinarom Pilselom, povjesničar Hrvoje Klasić smatra kako je ovdje ipak riječ o povijesnom revizionizmu koji ide pod ruku sa hrvatskim nacionalizmom koji vuče korijenje još od početka 1990.-ih.

Klasić zaključuje da će se Hrvatska u skorijoj budućnosti morati suočiti s porastom vjerskog fundamentalizma. Pritom nadodaje da »to ne znači da će nacionalizam opadati, ali da će dobiti novu formu s obzirom na povezanost s katoličkom crkvom«.

Drago Pilsel za porast ustaštva proziva i samog sisačkog biskupa Vladu Košića, budući da se on nije ogradio od povika »Za dom spremni«, već je tražio smjenu ministra Davora Božinovića.

O izvješću State departmenta u srijedu se očitovao i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović. On je za HRT izjavio kako »riječ je o neutemeljenim besmislicama koje su zapravo falsificirano izvješće hrvatske nevladine, prokazivačke i preplaćene pseudoljevičarske scene«.

Hasanbebović tvrdi da su nevladine organizacije u nedostatku ozbiljne analitike nekritički preuzele i dalje proslijedile mišljenje američkog veleposlanstva u Zagrebu iz vremena bivše predsjedničke administracije. Smatra kako je ono jednako tako nerelevantno kao i pseudoljevičarski agitprop i difamacijska kampanja protiv predsjednika Trumpa u SAD-u i izvan njega.

Rada Borić, potpredsjednica Nove Ljevice kaže kako se po prvi puta u nečemu slaže sa Zlatkom Hasanbegovićem. Ono s čime se slaže jest da je spomenuti izvještaj proizašao iz Obamine administracije, što se čini da je najveća zamjerka izvještaju, a vjerojatno se nada da bi Trumpova administracija bila blagonaklonija u ocjeni  izjednačavanja ‘dvaju
totalitarizma’ budući da predsjednik Donald J. Trump za sukobe u Charlottesvillu krivi “obje strane”. 

Osim spomenutih problema u izvješću State Departmenta spominje se i film Jasenovac – istina Jakova Sedlara. Pilsel napominje kako je tada, nakon odgledanog filma, s kolegama komentirao da će se spomenuti film zasigurno naći u izvještaju, budući je relativiziranju povijesti.

O ovoj temi nam se očitovao i sam autor filma koji za sebe kaže da »spada u zadnje osobe koje se mogu optužiti za negiranje holokausta«. »O tome govore filmovi koje sam radio na tu temu i koji su prikazani po cijelome svijetu«, dodaje, ali i napominje da će se o ovoj temi očitovati njegovi odvjetnici iz New Yorka.

Pilsel zaključuje da će se ovakva agonija u Hrvatskoj završiti smjenom Kolinde Grabar – Kitarović, kazavši kako se nada da će biti izabran netko drugi tko neće »lupetati gluposti, kao što je to ona činila nedavno u Australiji, ali i u zemlji«.

Matej Knežević