Zbog reklamnih panoa Tomaševića će prijaviti DORH-u

Zbog reklamnih panoa Tomaševića će prijaviti DORH-u

Zagrebačka oporba ponovno je napala aktualnu gradsku vlast. Ovaj puta kritike stižu iz Kluba gradskih zastupnika Barić, Fortuna, Lovrić, Rusak odakle najavljuju da će kod Državnog odvjetništva podnijeti tužbu protiv Tomislava Tomaševića zbog protuzakonito postavljenih reklamnih panoa.

Tvrde da Tomašević svjesno krši propise, pogoduje pojedinim oglašivačima i time oštećuje gradski proračun. Ističu kako je u Zagrebu postavljeno približno 4200 reklamnih panoa, od čega ih je 1700 (40 posto) bespravnih.

»Umjesto da ih ukloni, Tomašević ih legalizira. Samo u zadnjih šest mjeseci potpisao ugovore kojim je legalizirao 120 bespravnih oglasnih panoa. Zanimljivo je da je 86 postavljenih panoa od iste tvrtke«, izjavio je u ponedjeljak nezavisni gradski zastupnik Ivica Lovrić.

Kao jedan od primjera naveo je osvijetljeni reklamni pano na a raskrižju Zagrebačke avenije i Savske ceste, koji nije protuzakonito postavljen, ali ne poštuje propise. Naime, Lovrić tvrdi da taj pano veći od dimenzija koje propisuje pravilnik. Navodi kako je u ugovoru navedena veličina od 59,29 m2, dok je u stvarnosti postavljen pano veličine 75 m2 kako bi se zaobišao propis koji nalaže da veličina svjetlećih reklamnih panoa ne smije premašiti 60 kvadratnih metara, tvrdi Lovrić.

U ugovoru se također pogrešno navodi da je reklamni pano u 5. zoni iako Savska cesta spada u 4. zonu za koju se plaća veća naknada, dodaje.

Lovrić je ustvrdio kako je to očigledan primjer pogodovanja pojedinim skupinama pa će podatke o tom i drugim sličnim primjerima dostaviti Državnom odvjetništvu.

Rušenje stabala zbog postavljanja reklamnih panoa

Uz navedeno, sporni reklamni pano krši još i druge propise, među kojima je i onaj da ih se ne smije postavljati 100 metara prije raskrižja i 50 metara poslije.

Predsjednica Kluba Gordana Rusak ističe kako se Tomašević prije izbora predstavljao kao »zeleni gradonačelnik«, a nakon izbora provodi »ekocid« u glavnom gradu.

»Zelena Tomaševićeva vlast ruši zdrava, zelena stabla, pa i čitav drvored da bi se mogli postaviti reklamni panoi. To se dogodilo u Aveniji Marina Držića nedaleko URIHO-a. Porezali su drveće i U ulici Tina Ujevića, u dvorištu škole i započeli s gradnjom stupova za reklame«, kaže Rusak.

Dodala je kako se radi o devastaciji okoliša koja ima i negativne posljedice za zdravlje ljudi.

»U Zagrebu je sve veće svjetlosno onečišćenje kojem ovi panoi doprinose, a ono negativno utječe na biljke ali i životinje pa i čovjeka«, prokomentirala je Rusak, koja je prozvala i organizacije civilnog društva rekavši da sada nisu tako glasne kao kada se na Trgu žrtva fašizma posjekla magnolija.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni