Zbog rada adventskih kućica Grad će podmiriti kazne obrtnika

Zbog rada adventskih kućica Grad će podmiriti kazne obrtnika

(Foto: zagreb.hr)

Dok manifestacija Crni petak puni velike trgovačke centre, zagrebačkim obrtnicima se zabranjuje rad i prijete im kazne, ukazala je zamjenica gradonačelnika Pavičić Vukičević

Ivana Vranješ

U protekla 24 sata u Zagrebu je zabilježeno je 236 novodijagnosticiranih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je danas na konferenciji za novinare Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić je istaknula da su u Zavodu obavljena 642 testiranja, a kod 191 osobe nalaz je pozitivan dok je mjera samoizolacije određena za 1125 osoba.

„Dobra je vijest da se oporavilo 616 građana više u odnosu na protekli dan“, dodala je Šikić.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč izvijestio je da je od 27. do 29. studenog u COVID-19 ambulantama zabilježen dolazak 1734 osoba. Samoizolacija je određena za 83 slučaja, a 508 osoba je upućeno na testiranje dok je na drive-in punktovima uzeto 979 uzoraka. U karanteni u Tomislavovom domu je 28 osoba pozitivno ili u izolaciji.

„Trenutno je 411 zdravstvenih djelatnika pozitivno na COVID-19 ili je u samoizolaciji. To izrazito otežava funkcioniranje zdravstvenog sustava koje je prilagođeno epidemiološkoj situaciji”, izjavio je Jeleč.

Voditelj službe prevencije Policijske uprave zagrebačke Velimir Tišma izvjestio je da su na području PUZ-a u protekla 72 sata zabilježena tri slučaja kršenja samoizolacije.

„Pod COVID-19 mjerama je 18.179 građana, od toga se 5159 odnosi na mjeru liječenja na kućnoj adresi, a 13.020 na mjeru preventivne samoizolacije”, rekao je Tišma.

Što se tiče testiranja učenika brzim antigenskim testovima pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje i sport Ivica Lovrić je rekao da je danas obavljeno manje od 600 testiranja u tri srednje škole. Dodao je da prva testiranja protiču jako dobro, a preostaje još četiri dana testiranja te je najavio da će u ponedjeljak izvijestiti medije o rezultatima testiranja u školama.

Na upit novinarke ZG-magazin zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević je komentirala odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite o zabrani održavanja sajmova uključujući i onog adventskog, čime su pogođeni zagrebački obrtnici. Podsjetila je da je gradonačelnik Milan Bandić u subotu nazočio otvaranju adventskih kućica kojima se zbog mjera zabranjuje rad.

Naglasila je da istovremeno u trgovačke centre velik broj Zagrepčana privukla međunarodna prodajna manifestacija Crni petak (eng. Black Friday).

„Zbog diskriminacije prema zagrebačkim obrtnicima koja ih stavlja u neravnopravni položaj prema ostalim trgovcima gradonačelnik Bandić je najavio da ukoliko budu financijski kažnjeni taj će trošak podmiriti Grad Zagreb”, istaknula je Pavičić Vukičević.

Na upit novinarke ZG-magazina zamjenica ravnatelja “Štampara” Sandra Šikić je komentirala učinkovitost cjepiva i nove strože mjere.

„Ukoliko bude dobra procjepljenost pučanstva, cjepivo bi bilo rješenje za problem COVID-19. Nadamo se dobroj informiranosti građana o cjepivu. Ako se građane upozna s vjerodostojnim i relevantnim informacijama, odaziv na cijepljenje će biti zadovoljavajući“, rekla je Šikić.

Što se tiče mjera, istaknula je da je potrebno neko vrijeme da se vidi njihov učinak, a do tada je bitno odgovorno ponašanje građana, što uz nošenje maske uključuje izbjegavanje socijalnog i fizičkog kontakta.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni