Zbog puštenog lampiona gorjela skela Katedrale

Zbog puštenog lampiona gorjela skela Katedrale

Zapaljenje manjeg dijela skele uzrokovao je jedan od 3000 lampiona koji su jučer u 20 sati pušteni s prostora tržnice Dolac u sklopu održavanja performansa. Požar su brzom intervencijom ugasili zagrebački vatrogasci

Foto:Valentina Vukoje

Zbog performansa puštanja lampiona sa zagrebačkog Dolca u ponedjeljak navečer se oko tržnice okupilo mnoštvo ljudi koje se protezalo sve do tramvajskih stanica na trgu bana Jelačića. U sklopu performansa humanitarnog karaktera »Kapulica & lampioni« u zrak je pušteno više od 3000 papirnatih lampiona, no već pri samom početku manifestacije uvidjeli su se potencijalni rizici. Zapaljeni lampioni padali su među okupljene ljude s malom djecom koje je događaj zainteresirao, bilo je tu i paničnih vriskova (neke zimske jakne od poliestera lako se zapale, baš kao i ljudska kosa), jedan se zaglavio u skeli na zgradi u Splavnici na kojoj se obnavlja pročelje, ali se srećom nije zapalio. Ali, zato su vatrogasci morali intervenirati zbog požara koji je lampion izazvao na skeli Zagrebačke katedrale.

lampioni2U 20.35 sati Županijski centar 112 obavijestio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama da je došlo do požara dijela skele koja je postavljena uz južni toranj Zagrebačka katedrale koji je visok gotovo 105 m. Zapaljenje manjeg dijela skele uzrokovao je jedan od 3000 lampiona koji su jučer u 20 sati pušteni s prostora tržnice Dolac u sklopu održavanja performansa. Požar su brzom intervencijom ugasili vatrogasci Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, nije bilo ozlijeđenih osoba a šteta od požara je male materijalne vrijednosti, navodi se piše u priopćenju Ureda.

Kada se sve sagleda, pravo je čudo da nije bilo većih šteta, pa i ozlijeđenih s obzirom na nekontroliran let tolikog broja lampiona od kojih su neki završili i na krovovima kuća. O smeću koje je nakon njihova izgaranja ostalo da ne govorimo.

Lampioni su se prodavali kako bi se prikupio novac za Udrugu Krijesnica koja pomaže djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima. Minimalan iznos za donaciju bio je 10 kuna, a sponzor Vipnet će prikupljene iznose udvostručiti.

lampion-skelaZa one koji nisu mogli prisustvovati događaju ili se nisu htjeli izlagati gužvama, pripremljena je i posebna web i mobilna aplikaciju Lampioni želja uz koju su korisnici mogli virtualno puštati svoje lampione gdjegod se nalazili. Iako nismo skloni virutalnim rješenjima, u ovom se slučaju ono pokazalo kao manje zlo.

Inače, puštanje papirnatih lampiona dio je kineske tradicije. Premda su oni izrađeni od tankog, razgradivog papira i rok trajanja im je svega nekoliko minuta, pokazalo se da nisu posve bezopasni, kako ih se reklamira. Performans puštanja lampiona u nas je pokrenuo akademski slikar i grafičar Krešimir Tadija Kapulica sa željom da puštajući lampione u nebo potakne sugrađane da vjeruju u svoje želje i snove i da se bore za njih.

(B. J.)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni