Zbog požara na Jakuševcu prozivaju Grad i Ministarstvo

Zbog požara na Jakuševcu prozivaju Grad i Ministarstvo

(Foto: DVD Trnje)

U Zelenoj akciji smatraju kako je nevjerojatno da nadležna tijela cijelo vrijeme tvrde kako »nema zagađenja zraka« iako aktualni podaci govore drugačije

Udruga Zelena akcija traži da Grad Zagreb, ali i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, preuzmu odgovornost za jučerašnji požar na Jakuševcu i ugrožavanje zdravlja građana te provedu detaljnu istragu uzroka požara.

 “Žalimo zbog jučerašnjeg požara na Jakuševcu te smo izrazito zabrinuti za posljedice po zdravlje svih građana Zagreba, a posebno onih koji žive u neposrednoj blizini odlagališta otpada. Naime, mjerna stanica u Dugavama je u četiri sata ujutro izmjerila čak 292.85 µg/m3 lebdećih čestica u zraku, dok su uobičajene vrijednosti oko 20! Te su čestice vrlo štetne jer se mogu nakupljati na plućima i dišnim putevima”, stoji u priopćenju Zelene akcije.

U Zelenoj akciji smatraju kako je nevjerojatno da nadležna tijela cijelo vrijeme tvrde kako »nema zagađenja zraka« iako aktualni podaci govore drugačije. Tvrde da nisu poduzete sve potrebne mjere kako bi se ovakve situacije spriječile.

»Ovo je posljedica dugogodišnjeg nemara štetne politike gospodarenja otpadom gradonačelnika Milana Bandića. Umjesto da se poduzimaju mjere sanacije i postupnog zatvaranja Jakuševca, jedino što Grad Zagreb radi jest da produžuje životni vijek ovog opasnog odlagališta otpada uz blagoslov Ministarstva«, navode u Zelenoj akciji.

Podsjećaju i da se nesreće u postrojenjima za otpad u Hrvatskoj zadnjih godina konstantno događaji te kako su već pozivali na poboljšanje sigurnosnih standarda, »no Ministarstvu to očigledno nije prioritet«. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni