Zbog potresa se saziva tematska sjednica Gradske skupštine

Zbog potresa se saziva tematska sjednica Gradske skupštine

Građani Zagreba plaćaju najveći prirez u državi. Grad Zagreb je svih ovih godina uzimao novac od njih i vrijeme je da im dijelom i vrati“, istaknuo je Brumnić

Klubovi gradskih zastupnika SDP-a, Lijevog bloka, GLAS-a, HSU-a, HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija te Klub nezavisnih zastupnika u ponedjeljak su na Markovu zatražili najavili sazivanje sjednice Gradske skupštine na temu sanacije posljedica nedavnog potresa na području Zagreba.

Kako je rečeno, gradska je oporba skupila je 20 zastupničkih potpisa koji su potrebni za održavanje ove izvanredne temataske sjednice.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Zvane Brumnić je rekao da će se na tematskoj sjednici nastojati postići rebalans, gdje posebno treba obratiti pažnju na nužne stvari koje se odvijaju u Zagrebu, a koje se mogu odgoditi te da se novcima pomogne Zagrepčanima. Dodao je kako je važno da se sve funkcije Grada koje trenutno ne funkcioniraju na primjeren način stave u funkciju da bi Zagrepčani imali korist od toga što su građani Zagreba.

„Građani Zagreba plaćaju najveći prirez u državi. Grad Zagreb je svih ovih godina uzimao novac od njih i vrijeme je da im dijelom i vrati“, istaknuo je Brumnić.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HSLS-a Vladimir Andrić smatra da je tematska sjednica s jednom točkom dnevnog reda kako bi se određenim odlukama u budućnosti krenulo u obnovu potresom razorenog Zagreba.

Podsjetio je da je prije 15 dana u potresu jačine 5,5 stupnjeva po Richteru u Zagrebu stradalo 26 tisuća objekata, 8 tisuća ih je pregledano, a 800 je nefunkcionalno, odnosno neadekvatno za život ljudi.

„Građani Zagreba, a i mi kao zastupnici nakon više od dva tjedna potresa želimo znati što se u ovom trenutku događa u Zagrebu, koji su planovi obnove, koje su mogućnosti u financijskom i drugom smislu te kako će Grad Zagreb pomoći ljudima. Nažalost, prošlo je više od dva tjedna, a grad je još uvijek zatrpan ruševinama. Postoji opasnost od crjepova na kućama i urušavanja dimnjaka”, Rekao je predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek. Ustvrdio je da sanacija posljedica potresa izuzetno sporo se odvija, jer određene mjere kasne ili se ne donose.

„Kao odgovorni zastupnici, ali i građani, gradska oporba je izašla iz karantene zbog situacije uzrokovane koronavirusom i uputili u proceduru zahtjev za sazivanjem sjednice o sanaciji posljedica potresa u Zagrebu na kojoj će gradonačelnik Bandić morati dati određene odgovore“, izjavio je Petek. Naglasio je da je sada na predsjedniku Gradske skupštine Dragi Prgometu da u određenom roku, sukladno Poslovniku, sazove sjednicu, da definira datum i mjesto njezinog održavanja s obzirom na epidemiju korona virusom.

„Nadamo se da će se maksimalno kroz tri do četiri tjedna i održati izvanredna tematska sjednica o sanaciji posljedice potresa u Zagrebu“, istaknuo je Petek.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni