Zbog potrebe za legalizacijom nekretnina izmijenjen GUP

Zbog potrebe za legalizacijom nekretnina izmijenjen GUP

Gradonačelnik Milan Bandić napomenuo je kako će pokušati spasiti svaku kuću, inače se opet moraju rušiti na račun grada

Na današnjoj je sjednici Gradske skupštine prihvaćen prijedlog izmjene Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba (GUP), kojeg su mnogi građani s nestrpljenjem čekali kako bi mogli legalizirati svoje nekretnine.

U Zagrebu je predano nešto iznad 90 tisuća zahtjeva za legalizacijom, od toga ih je gotovo 69 % riješeno, a čak je 18 tisuća predanih zahtjeva bez potrebnih dokumenata, rečeno je na sjednici.

„Nekoliko tisuća građana čeka ovu odluku poput onih u Trnju i Gornjoj Dubravi, a najvažnije je da im riješimo životne probleme te da ne strahuju od rušenja svojih nekretnina. No u odluci se uklanja nužnost cjelovite prometne studije grada pa se pitam da li uopće imamo viziju što će biti s prometom“, napomenuo je potpredsjednik Skupštine Davor Bernardić (SDP). Dodao je kako naš glavni grad još nema željezničku povezanost zračne luke i centra, kao ni dovoljno parkirnih mjesta, a nekada je potrebno sat vremena za dolazak s jednog na drugi dio grada.

„No spremni smo, uvjetno rečeno, i to progutati samo da građani mogu legalizirati svoje nekretnine, no odmah nas zanima kada će doći do novih izmjena GUP-a, kako bi se riješila navedena pitanja“, izjavio je Bernardić.

»Netko očito ne radi svoj posao«

Gradonačelnik Milan Bandić napomenuo je kako će pokušati spasiti svaku kuću, inače se opet moraju rušiti na račun grada. „Od prostornog se plana ne odustaje jer smo korak od stvaranja master plana koji će riješiti navedene probleme, a struka će odlučiti mogu li se jave garaže graditi u Donjem gradu“.

 „Očito netko ne radi svoj posao jer se gotovo dvije godine radi na izmjenama urbanističkog plana, a sada vidimo da još nije gotov. Ne znamo što će biti s prometnom studijom i rekonstrukcijom Donjeg grada. Nismo se pomaknuli s mjesta i tamo smo gdje smo bili i prije dvije godine“, kazao je Andrija Mikulić (HDZ).

Zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin ponovila je Bandićevo obećanje kada je rekao da se nijedna kuća neće rušiti, zbog čega ju je Margareta Mađerić upitala kakvu poruku šaljemo ostalim građanima, koji su legalno sagradili svoje nekretnine, te što je s onima koji su gradili u podsljemenskoj zoni ili parkovima prirode. Podržavamo li na taj način ilegalne radnje, zanimalo je HDZ-ovu zastupnicu.

„Nijedna kuća se neće rušiti, osim onoga što je zakonski zabranjeno, poput navedenih gradnji za koje moramo pronaći alternative“, kazala je zamjenica.

Odluka nije idealna, ali…

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) dodao je „kako je nepravedno kada na svojem vlasništvu ne možeš raditi ništa, pa je ova odluka važna za građane, iako nije idealna. Također, nemamo ništa protiv javnih garaža u Donjem gradu, one postoje u Pragu i Beču, ali samo uz potporu struke“.

Podsjetio je kako neka područja poput dijela Sesveta i Novog Zagreba nisu uključena u GUP već prostorni plan kojeg također treba mijenjati. Nekretnine se neće rušiti ako se ne legaliziraju u roku, ali će se tada plaćati pet puta više.

Posljedice ovih izmjena HDZ-ov zastupnik Zoran Piličić vidi u četiri segmenta – populizam, struka, birokracija i građanstvo. Populizam se iskazuje kroz „fenomen gradonačelnika Bandića koji je uzrok svih izmjena, koji se pita kako zadovoljiti populizam u struku, a da građanstvo bude zadovoljno, uz svu silnu postojeću birokraciju. Građanstvo je teret svim drugim kategorijama i ono postaje objekt, umjesto subjekta.“

Zamjenica Kusin kratko mu je odgovorila „kako su građani rekli što misle o Bandićevom radu kada je već toliko puta pobijedio na izborima“.

Sljedeća sjednica Gradske skupštine održava se početkom lipnja.

I. Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni