Zbog porezne reforme štedjet će se i na invalidima

Zbog porezne reforme štedjet će se i na invalidima

Na skupu koji je okupio predstavnike 40-ak udruga osoba s invaliditetom Kosor je upozorio da će zbog odluke Vlade Republike Hrvatske, odnosno porezne reforme kojom se smanjuje i gradski prirez, proračuna Grada Zagreba u 2015. godini biti oko 700 milijuna kuna manji od ovogodišnjeg te će se zbog ušteda morati »rezati« svima

U povodu nadolazećeg Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, predsjednik Gradske skuptšine Darinko Kosor primio je danas na tradicionalnom druženju predstavnike udruga i organizacija invalida kako bi ih pozvao da se sa svojim primjedbama i prijedlozima uključe u formiranje nacrta Gradskog proračuna za 2015. godinu. Na skupu koji je okupio predstavnike 40-ak udruga, ali i Kosor je upozorio da će zbog odluke Vlade Republike Hrvatske, odnosno porezne reforme kojom se smanjuje i gradski prirez, proračuna Grada Zagreba u 2015. godini biti oko 700 milijuna kuna manji od ovogodišnjeg te će se zbog ušteda morati »rezati« svima, ali da će se to ipak najmanje odnositi na Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Inače, Zagreb broji 90 000 osoba s invaliditetom (11 % stanovništva), što je manje od europskog prosjeka (15 do 16 % populacije).

Skupu je nazočila i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek koja je istaknula da uvijek zagovara participativni pristup u rješvavanju javnih problema i pitanja, a osobito kada se radi o osjetljivim skupinama kao što su osobe s invaliditetom.

Ustvrdila je kako je invalidima od posebnog značaja područje rada i njihovo uključivanje u radne procese. Najavila je da se unatoč smanjenju proračuna u idućoj godini planira veći broj stipendija za učenike s invaliditetom, a povećat će se i broj potpora za zapošljavanje invalida.

Predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom dr. Zorislav Bobuš izrazio je žaljenje što na skupu nema gradonačelnika Milana Bandića koji je pokazao veliku naklonost i razumijevanje za probleme osoba s invaliditetom. »Njegova vrata su nam uvijek bila otvorena. Nevjerojatno je da je u takvoj osobi bilo i ovoga drugoga, ali kako je on i sam govorio: pustimo neka institucije pravne države rade svoj podao«, rekao je Bobuš, koji je u svojem obraćanju upozorio na procese štednje koje se zbog gospodarske krize provode diljem Europske unije, a odražavaju se i na osobe s invaliditetom. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni