Zbog pandemije rješenja treba tražiti u istraživanju i inovacijama

Zbog pandemije rješenja treba tražiti u istraživanju i inovacijama

Prodekan za inovacije, transfer, tehnologije i komunikacije zagrebačkog sveučilišta prof. dr. Miljenko Šimpraga kaže da Sveučilište već 6 godina pokušava uspostaviti suradnju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Ministarstvom gospodarstva kao partner, ali do sada to nije postignuto…

Ivana Vranješ

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u ponedjeljak je u zagrebačkom hotelu Esplanade organiziralo međunarodnu konferenciju pod nazivom „Nacionalni inovacijski sustav – rješenja za globalne izazove“.

Uspostavom nacionalnog inovacijskog sustava stvaraju se preduvjeti poboljšanja inovacijskih rezultata Republike Hrvatske koji su tijekom posljednjih desetljeća bili ispod svojih potencijala.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić je rekao da se kontinuirano radi na nacionalnom inovacijskom sustavu. „U programu Vlade jasno smo odredili smjer povećanja izdvajanja za istraživanje, razvoj i inovacije. U narednom razdoblju ćemo kao i druge europske ekonomije posvetiti dobar dio financijske omotnice financiranju onih projekata koji imaju inovacijsku komponentu“, istaknuo je ministar. Dodao je kako je globalna ekonomija zbog pandemije Covid-a 19 postala svjesna da rješenja treba tražiti u istraživanju, razvoju i inovacijama.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore dr. sc. Tomislav Radoš je istaknuo da su kroz nacionalni inovacijski sustav postignuti određeni rezultati.

„Sustav je nastao zbog situacije gdje gospodarstvo nije pretjerano ulagalo u istraživanje iz niza razloga, a povezanost sa znanstvenom zajednicom nije bila na najvišoj razini te državi nije bilo lako balansirati s politikama. Većina stvari željela se riješiti kroz sustav i u tome se uspjelo”, izjavio je Radoš. Dodao je da sustav ima i timove koji će ga unaprjeđivati.

Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. David Matthew Smith je istaknuo da u Hrvatskoj istraživački sektor nije loš, ali treba daljnji razvoj infrastrukture i obrazovanja.

„Nužna je suradnja sa gospodarstvenicima, napravljeni su određeni napori, ali još treba puno napraviti. U Institutu smo uvijek otvoreni za suradnju s industrijom“, poručio je Smith.

 U razgovoru za portal ZG-magazin prodekan za inovacije, transfer, tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Miljenko Šimpraga je rekao a Uprava Sveučilišta promovira inovacije kao svoju treću misiju.

„Gospodarski razvijene zemlje razvijaju se uz suradnju gospodarstvenika i sveučilišta. U Hrvatskoj je 80 % hrvatske znanosti na sveučilištima, ne na javnim i privatnim institutima. S obzirom na znanstvenu produkciju koju zagrebačko sveučilište ima ono predstavlja gotovo 70 % hrvatske znanosti i hrvatskog inovacijskog sustava“, rekao je Šimpraga. Dodao je da Sveučilište u Zagrebu već 6 godina pokušava uspostaviti suradnju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Ministarstvom gospodarstva kao partner, ali do sada to nije postignuto.

Direktor strateškog razvoja i provedbe projekata u tvrtki Šestan-Busch Goran Basarac je rekao da su inovacije preduvjet za rast poduzeća.

„Naša tvrtka je okrenuta inovacijama,slijedeći glavne globalne trendove, ali i trendove u proizvodnji, gdje možemo izbacivati prihvatljiviji i konkurentniji proizvod na tržište“, rekao je Basarac.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni