Zbog oborinskih voda puca potporni zid u Podsusedu

Zbog oborinskih voda puca potporni zid u Podsusedu

Iako stanovnici Aleje Seljačke bune tvrde da se i u njihovom slučaju radi o klizištu jer im pucaju zidovi i kuće, iz Grada poručuju da je riječ samo o problemima odvodnje oborinskih voda te o oštećenju zida koji će uskoro biti saniran

Klizište iza podsusedskog tunela na Aleji grada Bologne sanirano je prošle godine nakon što je ožujku 2013. čak pet kubika zemlje zajedno s drvećem završilo na prometnoj cestu prema Zaprešiću. Samo nekoliko stotina metara dalje stanovnici Aleje Seljačke bune smatraju da je njihov dio brda jednako problematičan jer dolazi do pucanja zaštitnog zida te samih zidova kuća.

»Došli smo ovdje na poziv građana da vidimo što možemo preventivno napraviti. Na tom su području napravljeni zidovi da odroni ne bi završili na cesti, kao što se već jednom dogodilo«, istaknuo je za današnjeg obilaska klizišta predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor.

podsused_kosor_kalinicNajveća opasnost prijeti obitelji Danice Repec čija se kuća nalazi neposredno uz zaštitni zid. »U ovom konkretnom slučaju radi se o problemu odvodnje oborinskih voda. Izgradili smo projekt te je u tijeku javna nabava za sanaciju ovog područja i voda s Aleje Seljačke bune koje idu preko privatnih dvorišta. Kuće trenutno nisu u opasnosti, a ovi pomaci koji su se dogodili su milimetarski«, objasnio je Miro Jukić iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, komunalne poslove i promet. Problem je, dodao je, što su stanovnici zatrpali kanale za oborinsku odvodnju pa je došlo do njihovog zagušivanja. »Na taj se način opterećuje otporna konstrukcija, no ovo nije klizište nego neriješena odvodnja oborinskih voda«, ustvrdio je Jukić.

Projekt će biti vrijedan oko 700 tisuća kuna, a početak se očekuje nakon završetka javne nabave, dok su ostali zidovi na tom području, kako tvrde gradski čelnici, stabilni i sigurni.

Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama istaknuo je kako u Zagrebu postoji preko 800 klizišta, ali većina ih ne predstavlja opasnost zato što se nalaze na nenaseljenom području.

Najveće od njih je Kostanjek nastalo zbog tvornice cementa koja nije sanirala teren nakon kopanja sirovina. Ono klizi na tri strane, a problem su kuće koje su sagrađene bez građevinske dozvole, ali će u međuvremenu će biti legalizirane. Većina ih također nema riješenu odvodnju oborinskih voda, a ni kanalizaciju koja se direktno ispuštala niz brijeg i na taj način dovodi u pitanje njegovu statiku.

Napuknuće na potpornom zidu u Podsusedu»Za sada postoji lokacijska dozvola za prvu fazu koja obuhvaća samo sanaciju nožica klizišta Kostanjek i to sistemom nasipa. Naša procjena je da će cijena radova iznositi oko 150 milijuna kuna i nismo sigurni hoće li sve biti sanirano do kraja. Tamo je ugroženo oko 500 kuća, a neke su obitelji iseljene preko Ureda za upravljanje hitnim situacijama jer se radilo o velikim pukotinama«, naglasio je Jukić.

Iako stanovnici Aleje Seljačke bune tvrde da se i u njihovom slučaju radi o klizištu jer im pucaju zidovi i kuće, iz Grada poručuju da je riječ samo o problemima odvodnje oborinskih voda te o oštećenju zida koji će uskoro biti saniran.

Ivona Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni