“Zbog neostvarenih projekata Zagreb nije grad po mjeri modernog čovjeka”

“Zbog neostvarenih projekata Zagreb nije grad po mjeri modernog čovjeka”

Gradski zastupnik Renato Petek kaže da je gradonačelnik u 18 godina svog mandata upravljao s više od 150 milijardi kuna, a u skladu s tim vrtoglavim iznosom “jako je malo projekata realizirano”

Gradski zastupnik stranke Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez Renato Petek u četvrtak je na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici istaknuo kako je tijekom 365 dana zastupničkog mandata postigao zadovoljavajuće rezultate u svom radu. Smatra kako je njegov rad, ali i rad oporbe u Gradskoj skupštini utjecao da se poboljšaju pojedini prijedlozi.

Kao oporbeni zastupnik velikim uspjehom smatra usvajanje njegovog prijedloga da se za financijsko pokroviteljstvo Gradske skupštine više ne može prijaviti netko tko prema podacima Ureda za financiranje ima dugove prema Gradu, Holdingu ili tvrtkama u vlasništvu Zagreba, a što je do travnja 2018 godine bilo moguće.

Petek je podsjetio kako je u lipnju javnosti predstavio dokumente i informacije temeljem kojih je tvrdio da je u sukobu interesa savjetnik predsjednice Republike, Tomislav Madžar koji je u studenome 2017. imenovan u Upravno vijeće Poliklinike Zagreb. Ocijenio je da je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ispravno postupio kad je nakon dokaza razriješio Madžara s pozicije.

“Madžar je nekoliko mjeseci nakon što je ušao u Upravno vijeće Poliklinike Zagreb imao uvid u poslovanje Poliklinike te je preko svoje privatne tvrtke počeo nuditi usluge pod istim cijenama. To se smatralo sukobom interesa“, dodao je Petek. Istaknuo je da je Poliklinici učinjena i određena financijska šteta, jer je za Polikliniku u proračunu ove godine osigurano 2,2 milijuna kuna za pregled oko 45 tisuća sportaša koji sudjeluju u raznim natjecanjima.

Sada je to moguće i u privatnoj tvrtki, a Sportski savez Grada Zagreba slao je priopćenja klubovima, raznim sportskim savezima da se pregledi mogu obavljati u privatnoj tvrtki. “To je neprimjereno jer je učinjena šteta Poliklinici Zagreb“, rekao je Petek.

Spomenuo je donacije koje dodjeljuje gradonačelnik crkvenim organizacijama i udrugama, posebice izvan Grada Zagreba koje nemaju veze s prioritetima Zagreba. Zahvaljujući njegovom insistiranju na izvješćima o dodijeljenim donacijama dogodilo se da su neke i vraćene u gradski proračun. Naglasio je kako je šokiran činjenicom da svake godine gradonačelnik Bandić milijunske iznose donira izvan Zagreba dok u gradu postoji puno prioriteta na što se novci iz proračuna mogu utrošiti.

Petek smatra kako je neprihvatljivo da se na javni poziv Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost od 30 tisuća osnovnoškolaca u prosjeku prijavljuje samo njih dvoje.

„Komunicirao sam s ravnateljima osnovnih škola do kojih sam mogao doći i surađivao sam i s Gradskim uredom za obrazovanje kako bi se taj natječaj što bolje i kvalitetnije organizirao. Također je stručna služba Gradske skupštine dodatno slala obavijest o tom pozivu i na jesen ćemo konačno moći odlučivati o puno više djece koja su se prijavila na taj natječaj, nego što je bilo do sada“, rekao je Petek. Nezadovoljan je što Grad u javnom gradskom prijevozu još uvijek nije riješio pitanje pristupnih rampi za osobe s invaliditetom.

Petek je rekao kako je gradonačelnik u 18 godina svog mandata upravljao s više od 150 milijardi kuna, a u skladu s tim vrtoglavim iznosom “jako je malo projekata realizirano”.

„Mnogi će se građani složiti da Zagreb još uvijek nije grad po mjeri modernog čovjeka te se stoga ne može uspoređivati s drugim gradovima Europske unije”, tvrdi Petek.

Kad je riječ o nekim konkretnim prijedlozima spomenuo je da je napravljena analiza što se tiče Zagrebparkinga.

 „Prijedlog će biti vezan i za integraciju djece s posebnim potrebama, djece s invaliditetom u sustav vrtića i osnovnih škola Grada Zagreba. Postoji problemi koji su detektirani. Od 45 tisuća djece u vrtićima više od 9 tisuća djece je s određenim zdravstvenim, intelektualnim i drugim poteškoćama. Iako Zagreb ima ustrojenu kvalitetnu stručnu službu, još uvijek postoji mogućnost da se za mali iznos učini puno više za takvu djecu“, rekao je Petek.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni