Zbog neopreznog korištenja petardi završili u bolnici

Zbog neopreznog korištenja petardi završili u bolnici

Tako je ove godine dječaku iz okolice Zadra petarda eksplodirala u ruci, te mu je ozlijeđena šaka i ima prijelom prsta, a slično se dogodilo i dječaku iz Labina i Makarske, izvijestio je MUP

Dvoje djece ozlijeđeno je u petak tijekom korištenja pirotehničkih sredstava u Sesvetama i na Trešnjevci, te im je pružena liječnička pomoć u KBC Zagreb, odnosno u Klinici za dječje bolesti.

Na takve vijesti u ovo blagdansko vrijeme često nailazimo. Tako je ove godine dječaku iz okolice Zadra petarda eksplodirala u ruci, te mu je ozlijeđena šaka i ima prijelom prsta, a slično se dogodilo i dječaku iz Labina i Makarske, izvijestio je MUP.

Iako je u periodu od 27. prosinca do 1. siječnja korištenje nekih pirotehničkih sredstava dozvoljeno, policija poziva građane da odaberu one koje su što bezopasnije i slabije, a tko ih koristi izvan tog perioda prijeti mu kazna od 1000 do 5000 kuna. Ako ih se već koristi, obavezno se moraju kupovati u ovlaštenim prodavaonicama i rukovati prema uputama. Pirotehniku prvog razreda mogu kupiti djeca starija od 14 godina, dok onu drugog i trećeg razreda samo punoljetne osobe od 15. prosinca do kraja godine.

Posebno su u opasnosti djeca koja često i ne znaju koje teške posljedice mogu prouzročiti petarde i slična sredstva. Roditelji bi trebali obratiti posebnu pažnju pri kupovini i njihovom korištenju da se slavlje ne bi pretvorilo u tragediju.

Upravo zbog toga je u tijeku već tradicionalna akcija „Mir i dobro“ koju policija u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana provodi u cijeloj Hrvatskoj s ciljem smanjenja neželjenih posljedica, ozljeđivanja i materijalne štete, tijekom korištenja pirotehnike. Svrha je provesti blagdane u miru s obitelji i prijateljima, bez neželjenih situacija. (I. C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni