Zbog konfuzije u obrazovnom sustavu SDP traži ostavku ministrice Divjak

Zbog konfuzije u obrazovnom sustavu SDP traži ostavku ministrice Divjak

Na poziv ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak čak manje od 10 % učenika se odazvalo na odlazak na nastavu u školama. „Ovo je fijasko koji je ministrica doživjela u obrazovnom sustavu i treba podnijeti ostavku”, rekao je Maras

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u ponedjeljak se na konferenciji za novinare ispred zagrebačke Osnovne škole Miroslava Krleže osvrnuo na prvi dan nastave za učenike nižih razreda nakon popuštanja epidemioloških mjera u borbi protiv koronavirusa.

Kako je istaknuo, na poziv ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak čak manje od 10 % učenika se odazvalo na odlazak na nastavu u školama.

„Ovo je fijasko koji je ministrica doživjela u obrazovnom sustavu i treba podnijeti ostavku. Neka podnese odgovornost za svoj nerad i situaciju koja je danas u Hrvatskoj, a to je da roditelji moraju odlučivati hoće li djeca ići u školu ili ne, umjesto da se odluči da se ide u škole ili ne ide. U situaciji smo da se vrlo teško vraćamo iz faze karantene i normalni život u Hrvatskoj se nikako ne može uspostaviti, odnosno Vlada to nije u stanju“, istaknuo je Maras. Dodao je i da 25 školskih objekata u Zagrebu nije u funkciji nakon potresa te je upitna sigurnost učenika u tim objektima.

Kao primjer spomenuo je Osnovnu školu Miroslava Krleže koja je prije nekoliko dana obilježila 190. obljetnicu svog postojanja, a u potresu je znatno oštećena.

„SDP traži da se pod hitno donese Zakon o obnovi, a prioritet trebaju biti škole i bolnice. Zaslužuje li OŠ Miroslava Krleže da ju posjete gradonačelnik Bandić i premijer Plenković kao simboliku, ali i odluku da će investirati u škole i u normalizaciju gradskog obrazovnog sustava? Naravno da zaslužuje, a oni do sada to nisu učinili“, izjavio je Maras.

Tajnica zagrebačkog SDP-a Tanja Đaković koja je provela niz godina u prosvjeti podsjetila je da je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje ispred Stranke rada i solidarnosti u petak izjavio da je odluka Vlade o povratku djece u škole “protuzakonita i protuustavna”.

Dodala je da roditelji djece imaju pravo znati jesu li djeca danas imala nastavu ili ne, kao i imamo li funkcionalnu državu ili ne.

„Roditelji imaju pravo to znati ili će se još jednom pokazati da premijer Plenković ne vodi brigu o obrazovanju, kao puno puta do sada, da je resorno obrazovanje prepustio HNS-u i tako riješio dva problema – jedan je ostanak na vlasti, a drugi problem je da jedan krupni resor koji ima puno promjena zadnjih nekoliko godina prepusti stranci koja na taj način preuzima odgovornost za sve dobro i loše , a on od svega toga pere ruke”, istaknula je Đaković.

Ustvrdila je da vrlo mudro prepušta i odgovornost, ali i preuzima benefite što je prepustio odgovornost jednoj maloj stranci koja se ne može nositi s problemom.

„Dogodilo se to da je obrazovanje, kao i mnogi drugi resori, pravosuđe, javna uprava prepušteno samoregulaciji, a uz HDZ-ovo kadroviranje samoregulacija dovodi do kaosa”, zaključila je Đaković.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni