Zbog Covida-19 smanjeni prihodi županijskog proračuna

Zbog Covida-19 smanjeni prihodi županijskog proračuna

Prema podacima zaprimljenim od strane gradova i općina s područja Zagrebačke županije u potresu je oštećeno 500 objekata, a šteta se procjenjuje na 50 milijuna kuna

Na sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije u utorak je prihvaćen Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za prvih šest mjeseci 2020. godine prema kojem su za konsolidirani* proračun ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 494 milijuna kuna i ispunjeni su na razini od oko 42 % plana.

U istom razdoblju ostvareni rashodi konsolidiranog Proračuna iznose 425 milijuna kuna, što predstavlja 36 % plana. Ukupni prihodi koji se odnose na Županijski dio proračuna ostvareni su u iznosu od 183 milijuna kuna (40 % plana), dok su ostvareni rashodi u iznosu 125 milijuna kuna (27 % plana). Zbog smanjenja gospodarske aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa županijski dio proračuna ostvario je 3,49 % manje prihoda.

Skupština je podržala osnivanje Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko- zagorske županije i Zagrebačke županije. Osnivačkim ugovorom predviđa se sufinanciranja samog Fonda prema sljedećim postocima: Vlada Republike Hrvatske 70 %, Grad Zagreb 20 %, Krapinsko-zagorska županija 5% i Zagrebačka županija 5%. Temeljem spomenutog ugovora, Zagrebačka županija imenovat će jednu osobu u Upravno vijeće Fonda koji će imati 9 članova. Inače, prema podacima zaprimljenim od strane gradova i općina s područja Zagrebačke županije u potresu je oštećeno 500 objekata, a šteta se procjenjuje na 50 milijuna kuna. Vijećnici su prihvatili i Izvješće o radu župana za prvih 6 mjeseci ove godine.

Učenici i studenti uskoro mogu očekivati raspisivanje natječaja o dodjeli stipendija za ovu školsku godinu koja iznosi 1200 kuna mjesečno za studente i 600 kuna mjesečno za učenike.


*Konsolidirani ili ukupni proračun sastoji se od Županijskog proračuna s kojim raspolaže Županija i proračuna proračunskih korisnika (Zagrebačka županija ima 57 proračunskih korisnika) koji su samo evidencijski uključeni u Proračun.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni