Zbog 2,8 milijuna kuna duga ide se na smjenu ravnatelja Komedije Nikole Pavlovića

Zbog 2,8 milijuna kuna duga ide se na smjenu ravnatelja Komedije Nikole Pavlovića

»Još od 2004. provlače se duogvanja od dva i više milijuna kuna. Naša šefica računovodstva 30 godina radi na isti način i mene je sačuvala od mnogo grijeha, jer ja sam glumac, a ne računovođa. Ovu kuću vodim 28 godina i iz B lige sam ju doveo do A lige. Ali to je prvo kazalište za odstrel u ovom gradu. Riječ je nebrizi, iza svega ovoga stoji gradonačelnik Milan Bandić«, rekao je Pavlović

Zagrebačko gradsko kazalište Komedija već je godinama pritisnuto financijskim problemima i nepodmirenim dugovanjima te je Odbor za kulturu pri Gradskoj skupštini u srijedu većinom glasova usvojio prijedlog za razrješenje ravnatelja Nikole Pavlović što je predložilo Kazališno vijeće.

Kazalište se financira iz gradskog proračuna i vlastitim prihodima u omjeru 9:1, ali zbog nedovoljnih prihoda iz oba izvora kazalište je bilo u stalnom gubitku koji se prenosi iz godine u godinu, rečeno je u srijedu na sjednici Odbora za kulturu pri Gradskoj skupštini. Još od 2004. u financijskim knjigama pojavljuje se dug od preko dva milijuna kuna. Dodouše, prema riječima ravnatelja Komedije Nikole Pavlovića, ta dugovanja nikad nisu bila prikrivana i sve je uredno zabilježeno u dokumentima.

Kazališno vijeće kazališta Komedija na čelu s predsjednikom Ivicom Prlenderom ostalo je bez alternative zbog nepodmirenih dugova, i zbog toga traže smjenu sadašnjeg ravnatelja Nikole Pavlovića.

Financijsko stanje vezano za rad svakog kazališta u skladu s normativnim aktima ustanove, a poglavito Zakona o kazalištima, na kraju svake poslovne godine mora biti uredno prikazano. Programsko i financijsko izvješće kazališno vijeće može prihvatiti ili ne prihvatiti. Nezadovoljni onim što je i kako prikazano u izvješću za prošlu godinu, Vijeće kazališta Komedija odlučilo je zatražiti smjenu sadašnjeg ravnatelja kazališta.

Sve veća dugovanja

»Nakon svega onoga što je poduzeto u 2014. i 2015. u suradnji kazališta Komedija i Gradskog ureda za kulturu, naravno, u onoj mjeri u kojoj naše ovlasti to dopuštaju, mi smo u zakonom određenom roku bili suočeni sa financijskim izvještajem koji je govorio o da je stanje lošije, a iz toga je mogla proizaći samo odluka koja je onda ishodovala neizbježnost ovoga prijedloga. Kazališno vijeće se nije zabrzalo, nego kad je u okvirima zakonskoga roka bilo suočeno sa financijskim izvješćem, tražilo je još jedno pisano očitovanje od gospodina ravnatelja. I dobilo je dokument koji je potvrđivao ono što je bilo razvidno u tablicama, ali kad se to pretvori u pisano izvješće onda je stvar puno jasnija i manje je prostora za različite interpretacije«, kazao je Ivica Prlender, predsjednik Prosudbenog vijeća kazališta Komedija.

Dodao je kako se nepodmirene obaveze iz 2015. prenose u 2016. u iznosu od 2.835.213, 75 kuna. Dugovanja postoje i prije 2015. Prema snimci financijskog stanja napravljen je sanacijski plan s kojim se za tri do četiri godine trebalo doći do solidnog stanja. Financijski kontrolni ured grada Zagreba upozorio je u jesen 2015. da se stanje pogoršalo umjesto popravilo, tvrdi Prlender.

»Tada je održana hitna sjednica Vijeća zajedno s ravnateljem. Ravnatelj nas je uvjeravao da će 2015. godina sretno finacijski završiti što se nije desilo. Usudio bih se kazati da je izvješće lažirano. Onda je bilo jasno da kazališno vijeće nije moglo napraviti baš ništa drugo nego ne prihvatiti to financijsko izvješće jer iz odgovornosti prema tijelu koje nas je izabralo jednostavno to je bilo neprihvatljivo većini članova kazališnog vijeća«, kaže.

Kazališno vijeće snosi svoj dio odgovornsti u cjelini svojeg sastava ali nije bilo nedjela, predsjednik Vijeća prihvaća činjenicu da kazalište Komedija nije bilo uspješno, ali su nastojali biti uspješni, mnogo toga su napravili. Inače, u razmjerima poslovanja kazališta Komedija na plaće odlazi 2 milijuna kuna, i to do strane poreznih obveznika grada Zagreba, dakle, to je vrlo respektabilan budžet, na razini proračunske godine, međutim, golemi dio toga, kao i u drugim ustanovama su obveze koje se po zakonu ne mogu izbjeći. Novac koji se dobije za realizaciju programa nije manji od dva milijuna, ali nije ni veći od 3,5 milijuna kuna u posljednjim godinama.

S druge strane, Nikola Pavlović je na mjestu ravnatelja od 1. Siječnja 1989. godine. U posljednje četri godine jednoglasno mu je iskazano povjerenje Vijeća koje je smatralo da je njegov program realno planiran, umjetnički utemeljen, zasnovan na dosadašnjim postignućima, uspješnosti rada kazališta te da ravnateljeva predanost jamči djelovanje kazališta.

Pavlović: Bandić me želi smijeniti

»Još od 2004. provlače se duogvanja od dva i više milijuna kuna. Naša šefica računovodstva 30 godina radi na isti način i mene je sačuvala od mnogo grijeha, jer ja sam glumac, a ne računovođa. Punih 28 godina vodim ovu kuću, ja sam ovdje došao kao glumac, i ja sam kuću iz B lige uz mnogo rizika i pretumbavanja, selekcioniranja kadra doveo do A lige. Vi danas imate softver na mjestu gdje nema hardvera. Ali i prvo kazalište za odstrel u ovom gradu. Riječ je nebrizi, bolje rečeno površnoj prividnoj brizi za kazalište. Mnogo je insinuacija, iza ovoga stoji gradonačelink Milan Bandić. On je taj koji me se nikada nije usudio primiti na razgovor«, rekao je Pavlović.

»To je u najmanju ruku nepristojnost, nisam jedini koji je doživio ovakvu sudbinu. Nije način da se odalazi ovako s pucnjevima u leđa. Trebalo je završiti određeni kazališni način i pristup u radu, trebalo je sve to prenijeti novim nasljedniku. Mogao sa prije dvije godine u mirovinu, ali nuisam otišao. Ne stoje iza ovoga Vijeće i predsjenik, sve su to insinuacije, račuvodstvena priča je samo krinka za neke sasvim drugačije priče. Iza cijele priče stoji gradonačelnik«, ponovio je ravnatelj Komedije. Rekao je kako »navodno« postoji navodno i nekakav ugovor koji kako tvrdi, on nikad i životu nije vidio, između crkve i kazališta Komedija. »I mi bismo se prema tom ugovoru trebali ponašati, odnosno za nas ima samo mjesta na livadi gdje ovo kazalište može izići«, objasnio je svoje viđenje problema, ravnatelj Pavlović.

Predstavnici Gradskog ureda osvrnuli su se na izvještaj koji je 2013. Predala državna revizija. Tom je prilikom uočen problem. Pročelik Lovrić je napomenuo kako je ravnatelja (Nikola Pavlović je zadnji put imenovan za ravnatelja 2013.), ali i Vijeće imenovala tadašnja vladajuća koalcija SDP i HNS. Također, sa strane Grada je sve učinjeno što je moglo biti učinjeno, ali to nije pomoglo, nažalost, prema onomu što je pojasnio Ivica Lovrić.

M. Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni