Zbirke Galerije Klovićevi dvori – Umjetnici, donatori, kolekcionari

Zbirke Galerije Klovićevi dvori – Umjetnici, donatori, kolekcionari

U gornjogradskoj Galeriji Klovićevi dvori otvara se nova izložba “Umjetnici, donatori, kolekcionari” koju je moguće pogledati od utorka 28. lipnja (od 19 sati) do 31. srpnja.

Izložba „Umjetnici, donatori, kolekcionari“ je svojevrstan hommage ljudima i autorima koji su stvorili fundus umjetničkih zbirki koje se danas čuvaju u Galeriji Klovićevi dvori. Ovom se izložbom izražva zahvalnost svima onima koji su u različitim prigodama i u različitim okolnostima galeriji ostavili na skrb i u nasljeđe dio vlastitog života pretočen u jedno djelo – sliku, skulpturu, instalaciju ili pak jedan cijeli opus ili kolekciju čije stvaranje predstavlja isto tako zalog života samog.

Autorica izložbe je Ana Medić, muzejska savjetnica Galerije Klovićevi dvori.

Oskar Herman, Slavko Kopač, Josip Restek, Josip Crnobori umjetnici su čija se umjetnička ostavština čuva u Galeriji Klovićevi dvori. Neki od njih (Crnobori, Restek i Perčić) ostavili su je kao svoju darovnicu Gradu Zagrebu, dok su Slavko Kopač i Oskar Herman svoje radove povjerili Galeriji, s vjerom da ih poklanjaju instituciji koja će znati njihovu ostavštinu učiniti hrvatskom i europskom kulturnom baštinom, ostavštinom koja će kroz vrijeme mijenjati svoja značenja i artikulirati otkrivene materijalne i značenjske slojeve te omogućiti slojevite kontekstualizacije kojima umjetničko djelo i njegov autor sudjeluju u stvarnom svijetu kao i u „svijetu umjetnosti“. S druge strane, u slučaju Vinka Perčića, radi se o kolekcionaru čije je darivanje vlastite zbirke Gradu Zagrebu bilo rezultat cijelog spleta sada već povijesnih okolnosti koje su rezultirale darovnicom zbirke Gradu Zagrebu.

(Zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni