Završit će školsku godinu iako nemaju udžbenike ni prostor za učenje?

Završit će školsku godinu iako nemaju udžbenike ni prostor za učenje?

Tražili smo odgovore na pitanja ima li Ministarstvo informacije o broju djece, učenika osnovnih i srednjih škola sa stradalih područja, koji su zatražili psihološku pomoć zbog pretrpljenog šoka te što će biti s onom djecom koja nisu u stanju učiti za maturu ili za završne ispite. U MZOS-u nismo dobili odgovor, a iz ureda za odnose s javnošću uputili su nas na Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja

(naslovna fotografija: OŠ Antun i Stjepan Radić, Gunja)

U posljednjim poplavama koje su pogodile Slavoniju osim kućanstava, stradale su i škole. Najviše štete su pretrpjela kućanstva, ponajviše ona koja su živjela od poljoprivrede i stočarstva. Šteta još nije procijenjena, a sanacija stradalih objekata tek se očekuje. Poplavljene su Osnovna škola Antun i Stjepan Radić u Gunji i njezina Područna škola u Rajevom Selu te OŠ Ivana Filipovića u Račinovcima. „Osim u tim školama gdje neće biti nastave do kraja ove školske godine, nije moguće niti održavanje nastave u OŠ Davorin Trstenjak u Podgajcima Posavskim, u OŠ Ivan Meštrović u Drenovcima, u OŠ Josip Kozarac u Soljanima te u njihovoj Područnoj školi Strošinci koja je također stradala u poplavi“, izvijestili su nas iz ureda odnosa s javnošću Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Prema privremenim podacima osnovnih škola s poplavljenih područja više od 700 učenika je trenutačno smješteno u drugim naseljima, a dio njih je uključen u nastavu. „Ministarstvo i škole imaju podatke o privremenom boravištu svakog učenika te vodimo računa o tome da svi uspješno završe nastavnu godinu. Bez obzira na nastalu situaciju, poduzeli smo sve korake kako bi djeca koja su morala napustiti svoje domove uspješno završila nastavnu godinu, te je Ministarstvo u svakodnevnom kontaktu s ravnateljima škola. Očekujemo da će nastavna godina u svim osnovnim školama završiti u skladu s planiranim“, uvjeravaju nas iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Što je sa sustavnom brigom za stradalu djecu?

Zanimalo nas je jesu li su učenici sa stradalih područja dobili udžbenike i ostalu potrebnu literaturu za polaganje ispita kako bi se mogli pripremiti za maturu. Osim toga, tražili smo odgovor i na pitanje postoji li organizirana briga za učenike smještene u sabirnim centrima, koji trenutačno žive u dvoranama u kojima je smješten veliki broj ljudi, odnosno hoće li se Ministarstvo pobrinuti za takve učenike i osigurati im prostor u kojem će se u miru moći pripremati za maturu. Tražili smo odgovore na pitanja ima li Ministarstvo informacije o broju djece, učenika osnovnih i srednjih škola sa stradalih područja, koji su zatražili psihološku pomoć zbog pretrpljenog šoka te što će biti s onom djecom koja nisu u stanju učiti za maturu ili za završne ispite. U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta nismo dobili odgovor na ta pitanja, a iz ureda za odnose s javnošću uputili su nas na Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Odgovore na ta pitanja nismo dobili niti od njih, a tamo su nam rekli da nam mogu odgovoriti samo na pitanja koja se odnose na provedbu ispita državne mature.

Dobit će pribor za matematiku

Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja rekli su nam kako je u periodu od 20. do 23. svibnja odgođeno pisanje ispita državne mature za učenike devet srednjih škola, učenike koji zbog elementarne nepogode nisu bili u mogućnosti prisustvovati ispitima te kandidate koji su ispite trebali polagati u ispitnom centru na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu.

„U ponedjeljak 26. svibnja provedba ispita nastavljena je ispitom iz matematike i u srednjim školama u Slavonskom Brodu te na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu. Učenici srednjih škola u Županji započinju s polaganjem ispita državne mature 2. lipnja ispitom iz hrvatskoga jezika“, pojasnili su u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Također su naglasili kako će se pristupnicima koji zbog elementarne nepogode (uključujući i pristupnike iz Bosne i Hercegovine) nisu bili u mogućnosti pristupiti polaganju ispita državne mature u vremenu od 20. do 30. svibnja, omogućiti polaganje tih ispita nakon 9. lipnja. „Kalendar s točnim rasporedom će biti objavljen na mrežnim stranicama www.ncvvo.hr i www.postani-student.hr. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja učenicima iz Županje će donirati potreban pribor za pisanje ispita iz matematike“, istaknuli su u odgovoru iz Službe odnosa s javnošću ovog Centra.

Valentina Vukoje