Završeno uklanjanje opasne nadstrešnice u Vukovarskoj teške 240 tona

Završeno uklanjanje opasne nadstrešnice u Vukovarskoj teške 240 tona

(Foto: zagreb.hr)

»Svaki element koji smo skidali, odnosno uklanjali, je bio prijetnja da se dizalica uruši, jer je riječ o konstrukciji za koju nema pravila i zato sam«, kazao je Inženjer gradilišta Ante Borovina

Sa stambene osmerokanice u Vukovarskoj 52 jučer je uklonjen i zadnji dio platforme nadstrešnice ukupne težine 240 tona, a koja je zbog oštećenja u potresima predstavljala opasnost za građane, ali i nastanak daljnje štete na objektu.

Riječ je o osebujnom arhitektonskom ostvarenju u potezu Ulice grada Vukovara i zaštićenoj zgradi u privatnom vlasništvu koja je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

No trošak njezina uklanjanja premašio je troškove redovnog održavanja pojedinačnog zaštićenog kulturnog dobra i vlasnici nisu raspolagali novcem za za izvođenje radova pa je uklanjanje platio Grad Zagreb.

Sa zgrade je skinuto Skinuli 30 betonskih elemenata pojedinačne mase od pet do 19 tona.

Završnoj fazi uklanjanja nadstrešnice nazočio je i gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo da je ponosan što je ovaj zahtjevan posao, odnosno njegov najopasniji dio, odrađen u svega 26 dana.

Jedinstven pothvat

Inženjer gradilišta Ante Borovina je naglasio kako je za takav poduhvat potrebno i znanje i iskustvo. »Uspješno smo uklonili 240 tona tešku nadstrešnicu i građani uistinu mogu odahnuti. Svaki element koji smo skidali, odnosno uklanjali, je bio prijetnja da se dizalica uruši, jer je riječ o konstrukciji za koju nema pravila i zato sam, ponavljam, iznimno ponosan na sve koji su sudjelovali u ovom zahtjevnom pothvatu«, kazao je Borovina te napomenuo kako će dio novca od radova uplatiti u obnovu Zagreba i Banije.

Zgrada je nakon potresa, kazao je Borovina, u lošem stanju.

Uime svih suvlasnika zgrade, članica Vijeća suvlasnika u formiranju Boška Trbojević zahvalila je Gradu Zagrebu i tvrtki Spegra na brzini i profesionalnosti prilikom rješavanja ove opasne situacije. »Noćas ćemo mirno spavati nakon mjeseci strepnje kako za nas tako i za sve slučajne prolaznike«, naglasila je.

Višestambenu osmerokatnicu sa dvije terase u Ulici grada Vukovara 52 za Vojnu Mornaricu projektira od 1956.-57. godine Stanko Fabris. Jednostavnost osnovne koncepcije, suptilni artizam, raščlamba elemenata i njihovih odnosi prema cjelini i varijacija materijala karakteristike koje izdvajaju ovu zgradu kao značajno djelo u opusu arhitekta Fabrisa. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni