Tramvaji opet voze pod Sljeme

Tramvaji opet voze pod Sljeme

U četvrtak u promet je puštena tramvajska pruga Mihaljevac – dolje, čiji su radovi otpočeli sredinom veljače, zamjenom starih za nove tračnice. Iako se predviđalo da će radovi biti gotovi za četiri mjeseca, oni su se odužili.

Kako javljaju iz ZET-a, u tom je razdoblju obnovljeno 5180 metara kolosijeka, a tračnice su učvršćene na novo izgrađenu betonsku podlogu. Između kolosijeka položeni su energetski kablovi za napajanje cjelokupne dionice, a obnovljena je i kontaktna mreža gornjeg voda, priopćili su iz ZET-a na svojoj internet stranici.

Koridor je u potpunosti nasipan tucanikom, dok su cestovni prijelazi preko pruge izvedeni asfaltnim slojem. Tramvajska stajališta su potrebne dužine za zaustavljanje novih tramvaja, a koji će trasom voziti nakon izgradnje donje postaje nove žičare na lokaciji okretišta Dolje. Potpuno uređenje i prilagodba tramvajskih stajališta uslijedit će naknadno.

Na otvorenju, novinarima se obratio gradonačelnik. Smatra, kako je ovo tek prva faza projekta izgradnje nove žičare zahvaljujući kojoj će se na kvalitetan način prevoziti putnici do buduće prve postaje sljemenske žičare.

Konačno, spomenimo, kako je prvi puta tadašnja pruga puštena 15.rujna 1950, a najveća predviđena brzina tramvaja tada je iznosila 60 km/h. (Zg magazin)